Първият ни дипломат в Москва действа и като посланик на частна фондация

Бойко Коцев раздава с печата на посолството Удостоверения на носителите на „Самарски кръст“

Бойко Коцев награждава Института на Решетников

Бойко Коцев награждава Института на Решетников

Част от хибридната война срещу България минава под формата на  славянство, православие и русофилство. В тази фалшива магия са включени и много българи, предимно с леви убеждения. Подозрително и дори притеснително става когато официални държавни лица, вместо да служат на Родината се занимават с прокарването на подобни вредни и исторически спорни тенденции. Типичен пример се оказва настоящият български посланик в Москва Бойко Коцев – син на генерал от живковата ДС, но и самият той е карал школа на КГБ в годините на народната власт. Само преди дни Коцев събра в българското посолство, в присъствието на руския външен министър Сергей Лавров посланиците на братски славянски държави, за да укрепват славянското единство. Самият Коцев антропологически трудно може да бъде определен като славянин, но явно темата го е пленила и освен със задълженията си като първи дипломат, Бойко Коцев се е ангажирал да бъде

посланик в Русия и на разни русофилски сдружения

от България. За това свидетелства в свой коментар журналистът от „Свободна Европа“ Константин Мишев, който от дълги години живее в Ню Йорк.

„Правя едно проучване за сепаратистките тенденции в Руската федерация. За онези автономни републики, където броят на етническите руснаци е под 50 на сто и рано или късно ще започне борба за независимост. Чета нещо за Република Чувашия и нейния президент Михаил Игнатьев. Оказва се, че е бил награден с почетния знак "Самарски кръст"(вижТУК).

kocev_samarski_krast.jpg

Награждаването на Михаил Игнатьев

Това е частно, а не държавно отличие. Ето малко информация: "Почетният знак е учреден от Обществен съвет под председателството на проф. Андрей Пантев и с участието на неправителствени организации, чиято дейност е укрепването и развитието на отношенията между българския и руския народи и държави - Национално движение "Русофили", Съюз на приятелите на България в Русия, "Форум България-Русия”, фондация „Устойчиво развитие за България”, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Българо-руската търговско-промишлена палата, Софийското сдружение за приятелство с Русия „Ал. Невски”, Дружеството на русистите в България и Дружество „Найден Геров“."
Чета също, че в обществения съвет за удостояване със „Самарски кръст” е българският посланик в Москва Бойко Коцев. Изглежда е поканен в лично качество, а не като най-висшият български дипломат в Москва. Но това дава ли на Бойко Коцев правото да използва високия си пост и на официална среща като посланик да награждава президент на автономна република с частен знак на русофилите? Какво мислите? Това правилно ли е или е скандално? Събитието е от преди няколко години, но изглежда не му е обърнато нужното внимание в България.

Първият носител на "Самарски кръст" е Владимир Путин,

както може да се предположи“, посочва Мишев.

Любопитен факт е, че сред наградените в Русия  със „Самарски кръст“ е и РИСИ – „Русийският институт за стратегически изследвания“, към  Кремъл(виж ТУК), ръководен доскоро от генерал Леонид Решетников – същият, който избра новият български президент.  В Устава на сдружението, което раздава въпросното отличие пише: „Самарски кръст" се връчва с удостоверение (грамота). Всеки знак има индивидуален идентификационен код. В удостоверението се вписват индивидуалният номер на знака; поводът и датата на награждаване; името, длъжността и други данни за лицето, удостоено с отличието.
Удостоверение, която се връчва на руски граждани, обществени организации, органи, институции и юридически лица, се подписва от Извънредния и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация, и се подпечатва с печата на Посолството“. За тази важна, но скандална подроност съобщава Факти.бг(виж ТУК)

Проблемът е, че голяма част от тези русофилски и славянофилски организации в България се финансират директно от Русия и нейните специални служби, но в случая скандалът е свързан с ролята, която се е нагърбил да играе българският посланик, но и с обстоятелството, че с неговия подпис и печата на посолството ни в Москва се заверяват Удостоверенията на наградените със „Самарски кръст“.