Заради Русия ли днешното Политбюро е на бойна нога по въпроса за земята?

Не, че няма причини за опасения, напротив, но техните са доста съмнителни

С цветя червеното ръководство ще посрещне руските купувачи на земя

С цветя червеното ръководство ще посрещне руските купувачи на земя

Светослав Пинтев

Бившият министър на енергетиката в кабинета „Орешарски“, понастоящем  зам. председател на БСП, Драгомир Стойнев изплю камъчето при свое телевизионно участие тези дни: Каза така: 

“Не искаме и граждани на ЕС да купуват земеделска земя“

Забележително откровение, неслучайно изпуснато. Само съюза „и“ ми се вижда напълно излишен.
Драго Стойнев не спомена никакви други граждани, които не трябва да я купуват, но европейските  очевидно дълбоко смутиха здравите сили в  партията и той специално натърти на тях. Май най-много  не искат такива, което е съвсем разбираемо. Това обяснява защо днешното Политбюро е на бойна нога по въпроса за земята. Не, че няма причини за опасения, напротив,  но техните са доста съмнителни.
 Може би са толкова яростни, защото в момента навсякъде из България руски граждани изкупуват ударно чрез свои подставени фирми, които управляват явно,  огромни масиви земеделска земя. Руснаците не се притесняват директно да преговарят със собствениците. В последните месеци  ми разказаха 5-6 такива случая, по различни поводи,   без да съм се интересувал специално. А си спомням, че миналата есен един депутат от партията на Путин – Толстой, се закани, че руснаците вече притежавали българското Черноморие, а останалата част от страната щели да си я купят.
Десетки хиляди декари сменят собствениците си всеки ден, като повечето отиват при тях. Което е истинската причина за притеснение. Не са изкупили всичко само заради ниската засега цена на земята. 
    Може би от БСП се притесняват 

да не се появи конкуренция на братушките

Да се вдигнат залозите, което подозирам, че няма да се приеме добре в Кремъл. Точно, когато руските граждани са на път да прилапат всичко на безценица.
   Европейци да купуват българска земеделска земя е много лошо,  а руснаците очевидно не са им никакъв проблем. 
 Една истинска опозиция би следвало направо да разкъса властта именно заради огромния апетит на вторите, но няма как да стане, много ясно. Не и в България, не и такава опозиция, която официално се радва, че Путин ще идва на трети март, та да се изтрепем заради него, а неофициално се кефи на обявяването на образуванието, нарекло себе си „държавата Малорусия“. Поне засега е неофициално, скоро червените ще започнат да обясняват, както скандално направи президентът Румен Радев,  че трябва да признаем референдума там, защото Малорусия де факто си съществува, вее се руския флаг. Или беше малоруски?  
Както стана с Крим, къде ли още има да става?  Дали не и у нас? 

Моделът с Приднестровието от 90-те работи и сега

Руски автори надълго и широко са разказвали за това как КГБ е изпратило там издирвани за убийства криминални типове, които да спретнат псевдо-държавичка. И как генерал Лебед, командващ на 14-та руска армия, като честен човек, им е противодействал през 1992 г.  Не знам дали си спомняте този изключително популярен в Русия военен, герой, провалил Августовския пуч, който имаше реални шансове да стане президент на страната. През 2000 г. отказа да се кандидатира, но на следващите избори можеше да се яви и като нищо да спечели. Не се получи някак, отиде си при „нещастен случай“ по времето, когато беше губернатор на Красноярския край. Загина през април 2002 г. при катастрофа на хеликоптера му Ми-8 заедно със сътрудниците си. Президентът Владивир Путин изрази съболезнованията си на близките и поръча разследване. Като в толкова други случаи. С Борис Немцов примерно. Просто се сетих за Приднестровието, да се върнем на основната темата, че ако забием за генерала и тамошните „власти“… 
Самата

 Корнелия Нинова не скри какво я притесняват най-паче

Може да е искрено загрижена, дано да е така, но опасения не може да няма, когато се отнася до БСП.
 “Купувачът й ще получава европейски субсидии и то на декар площ. "Да си го представим на практика – идва един гражданин на друга държава, купува си земеделска земя, не е задължен да произвежда върху нея, декларира я и получава субсидия за нея. Той ще си защити интереса, но не е защитен интересът на България", каза тя. Как точно ще  получава субсидия, ако не е производител за мен е пълна мистерия, но не съм специалист, да не се изказвам. Аз поне не получавам такава, въпреки че имам малко земеделска земя. Подозирам обаче, че темата е тотална мистерия и за самата Корнелия Нинова, дано да бъркам. 
Друг е въпросът, че властта също не си дава особен зор да провери защо и как руски баровци изкупуват най-плодородната ни земя, да не кажа, че не си дава никакъв. Не е ли това въпрос на национална сигурност?  Дали държавната агенция, която е призвана да я брани  прави нещо по въпрос?. Силно се съмнявам. И да прави не си личи, няма и да проличи. Опозицията бие другаде, защо да си дават зор. А наистина е въпрос на национална сигурност. Да обяснявам ли защо?