Димитър Ганев: В челото на "Демократична България" е опрян електорален пистолет от "Продължаваме промяната"

ГЕРБ трябва дълго време да стои в изолатора, те разсипаха държавата, смята Мария Пиргова

Номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Габровски започва политическите консултации за съставяне на правителство. Какво би могло да се случи в тази ситуация - коментират в студиото на Би Ти Ви политолозите Димитър Ганев, Петър Чолаков и Мария Пиргова.

В челото на "Демократична България" е опрян електорален пистолет от "Продължаваме промяната". Така образно описа политическата ситуация у нас политологът Димитър Ганев в студиото на Би Ти Ви, имайки предвид това, че ако ДБ подкрепят правителство на ГЕРБ, "Продължаваме промяната" ще изземат електората на градската десница. 

Ако въобще има някакви шансове за съставяне на кабинет, те са в третия мандат, смята Ганев и уточни, че за да има възможност за реализация на правителство, трябва да има радикална промяна в политическата ситуация в страната. Ако не се постигне това, няма да се състави правителство и с последната папка.  Според него вероятно ще трябва да се мине през още един цикъл от избори. 

По думите на Ганев по-интересният въпрос е кой не е в изолация.

"Продължаваме промяната" започва да лежи само и единствено на подкрепата на "Демократична България", посочи политологът и добави, че лагерът на ПП трудно могат да посочат нов лагер за управление. Този блок, който заявява алтернатива на управление на ГЕРБ, вече не може да даде различна алтернатива, смята политологът. 

Без ГЕРБ не може да се състави мнозинство в НС. Кандидатурата на проф. Габровски – а това е задача номер едно на Борисов, е излизането от политическата изолация. Такава беше целта и в кандидатурата на Герджиков за президент, припомни ситуацията политологът.

По думите му Радев е човекът, който легитимира Петков и Василев, както и „Продължаваме промяната“. Но отношенията им никога не придобиха остър характер, както беше в третия мандат на ГЕРБ. И това е защото Радев носи отговорност за тях и действията им. И в този смисъл беше логично натрупването на напрежение, което се пише и на сметката на Радев. Затова той трябваше да се отграничи от ПП, да отреже пъпната връв с тях. 

Според Мария Пиргова ГЕРБ трябва да стои в изолация дълго време. Никакво излизане от изолатора, защото ГЕРБ разсипа държавата. Но според нея без съдебна реформа ние не можем да направим нито една крачка напред, в битката с кражбата, вече не с корупцията. 

Тя смята, че „Продължаваме промяната“ са направили капитална грешка към този, който ги легитимира. И беше категорична, че партиите трябва да сменят лидерите и ръководствата си.

Петър Чолаков на свой ред изтъкна, че съдебната реформа е нещо ключово. Но мисли, че ГЕРБ започнаха да излизат от изолация, като триумфираха на последните парламентарни избори. 

Времето работи за ГЕРБ и задачата на ДБ и ПП е да предложат нещо различно. Видяхме, че те сега са много по-консолидирани, посочи политологът.

Според Чолаков Радев в тази ситуация не взима страна в отношенията между партиите и по-скоро очаква те да се разберат помежду си.