Полицай с опасност за живота след катастрофата с мигранти, оперират го в УМБАЛ "Св.Анна"

Националната следствена служба започва разследване на инцидента

Полицай, шофьор и трима мигранти са приети в столичната болница „Св. Анна“ тази сутрин, след като полицейски микробус и автомобил, пълен с мигранти катастрофираха в София. Полицейският служител е в много тежко състояние, с черепно-мозъчна травма. Има опасност за живота, заявиха за БГНЕС от здравното заведение.

В момента оперират по спешност полицая, пострадал тази сутрин при катастрофа с мигранти. 

След края на операцията ще има брифинг, съобщават от УМБАЛ "Св. Анна“-София.

При шофьора на микробуса и тримата мигранти, тече диагностика.

Към момента информацията за инцидента за катастрофата е оскъдна. Рано сутринта около хотел Ихтиман е бил направен опит от страна на полицейски служители да бъде спрян бус, който е бил марка „Рено“ модел „Транзит“ със софийска регистрация. Шофьорът на буса на се подчинява на полицейското разпореждане и продължил в посока София.

На входа на столицата бусът е пресечен от бус на специализираните полицейски сили. Вместо да спре шофьорът на буса се блъска с полицейския бус. Вследствие на това има един полицейски служител, който е в тежко състояние с опасност за живота, а други двама са с наранявания. 

„Посегателството срещу полицейски служител е посегателство срещу държавата. Бяхме свидетели на подобни случаи в Бургас. В момента се повтаря цялата тази трагедия“, заяви пред БГНЕС говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Тъй като делото е с голяма правна сложност, главният прокурор разпореди разследването да се проведе от Националната следствена служба“, добави тя.

За да се спрат подобен род инциденти от Прокуратурата настояват за взаимодействие на институциите, с МВР и другите служби, особено на фона на засилващия се през последните месеци миграционен натиск.

„Трябва да има и строги наказания за такъв род престъпления, защото наказанията за превозване на мигранти са изключително леки“, категорична е Сийка Милева.

БГНЕС припомня, че това е поредният инцидент с полицейски служители и мигранти у нас за последните месеци.

В края на август, при опит да спрат автобус, пълен с мигранти, животът си загубиха полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев. Това се случи в Бургас.

В началото на месец ноември българският полицай - младши инспектор Петър Бъчваров, бе убит в граничната зона в землището на село Голям Дервент, на границата между България и Турция, от изстрел, произведен директно срещу него. Според разследването извършителите влезли на територията на България през дупка в оградата и са стреляли и по българския граничен патрул. /БГНЕС