Полша откри теч в руския петролопровод "Дружба"

Полският оператор на петролопровода PERN заяви, че е спрял изпомпването през участък от петролопровода "Дружба", по който се пренася петрол от Русия за Европа, след като е открил теч в централна Полша, но очаква подаването да бъде възобновено във вторник.

Нямаше данни за причината за теча, който последва поредица от атаки срещу тръбопроводи, по които се пренасят руски нефт и газ, откакто Москва започна инвазията си в Украйна през 2022 г.

"Службите на PERN достигнаха до повредения участък на една от линиите на западния участък на петролопровода "Дружба" в община Ходеч", заявиха от PERN.

"Това е основната линия, по която се транспортира суров петрол от морските доставки на запад. В момента се извършват ремонтни дейности по петролопровода. Очакваното време за възобновяване на изпомпването е вторник сутринта".

PERN не съобщи какво е въздействието върху доставките за Германия, но говорител на федералното министерство на икономиката в Берлин заяви: "Ние сме в контакт с операторите на източногерманските рафинерии. Сигурността на доставките все още е напълно гарантирана".

На мястото на инцидента са пристигнали пожарникари и аварийните служби на PERN, но няма данни за пожар.

"Частта от тръбопровода, която е засегната от теча, е прекъсната от останалата част, така че мащабът на теча не е огромен, става дума за правоъгълна зона с размери 30 на 210 метра", заяви Гжегож Янковски от държавната противопожарна служба във Влоцлавек пред частната телевизия TVN24.

Дебитът през тръбопровода "Дружба" рязко спадна след нахлуването на Русия в Украйна и оттогава инфраструктурата на тръбопровода беше засегната няколко пъти при нападения, за които Москва обвинява Украйна. Украйна не е признала за тези нападения.

След като през септември бяха открити големи течове в газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които минават от Русия за Европа под Балтийско море, Европа е в повишена готовност за сигурност на енергийната си инфраструктура.

Беше установено, че течовете са причинени от необясними експлозии, които са разкъсали двата тръбопровода. Москва обвини Украйна и Запада за взривовете, които се случиха в момент, когато Европа намаляваше зависимостта си от руската енергия в отговор на руската инвазия в Украйна./БГНЕС