Полша: Поведението на руския изтребител над Черно море е планирана провокация

Екипажът на полския самолет временно е загубил контрол

Инцидентът над Черно море, при който екипажът на полски самолет временно загуби контрол над управлението заради агресивно доближаване на руски изтребител до него, е съзнателна провокация, заяви полското правителство.

Атакуваният самолет, принадлежащ на полската гранична служба, е патрулирал в международното въздушно пространство близо до бреговете на Румъния в изпълнение на мисия на Frontex. На 5 май той по чудо е избегнал сблъсък с руски изтребител СУ, предаде VoA.

Изтребителят е извършвал „агрессивни и опасни маневри“, като на няколко пъти се е доближавал без да спазва необходимата дистанция – това е довело до турбулентност, загуба на височина и временна загуба на контрол над самолета от страна на полския екипаж, съобщи говорителката на полската гранична служба Анна Михалска.

„Руският самолет е прелетял непосредствено пред носа на полския, като е пресякъл траекторията му на опасно разстояние – екипажът го оценява на около пет метра“, поясни Михалска.

След три такива опасни доближавания изтребителят е отлетял.

„Този инцидент е още едно доказателство за провокативните методи на Руската федерация в Черно море“, заявиха от румънското Министерство на отбраната. В съобщението се казва още, че действията на руския пилот са абсолютно неприемливи.

Заради агресивните действия на руската страна са излетели 4 бойни самолета на съюзниците от НАТО - два от румънските ВВС и два от испанските ВВС –  предназначени за изпълнение на мисии по еърполисинг. Те са били вдигнати по сигнал за тревога от Обединения център за въздушни операции на Алианса в Торехон, Испания. Самолетите на съюзниците се били готови да се намесят във всеки един момент, но не се е наложило.

„Това изглежда е планирана провокация от страна на Русия, екипажът (на полския самолет – б.р.) е действал отговорно и, за щастие, нищо не е станало. Виждаме, че Русия се опитва да привлече вниманието на международната общност с подобни провокации.“ – коментира днес пресаташето на полското правителство Петр Мюлер в интервю за телевизионната компания Polsat News.

Превод Faktor.bg