Полското председателство на ЕС ще цели присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС

Това заяви полският президент Анджей Дуда

Анджей Дуда

Анджей Дуда

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че една от основните цели на председателството на страната му на Европейския съюз през 2025 г. ще бъде присъединяването на Украйна и Молдова, както и на страните от Западните Балкани към съюза.

Като цяло, каза той, Полша ще има три основни цели: укрепване на отношенията между ЕС и САЩ, присъединяване на нови членове към ЕС и засилване на енергийната сигурност на ЕС.

"Втората цел е по-нататъшното разширяване на общността с включването на Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани, а в бъдеще и на други държави, които се стремят да се присъединят към ЕС", заяви Анджей Дуда.

През май председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза на Володимир Зеленски, че ще инициира обсъждане на перспективата за присъединяване на Украйна към ЕС в края на 2023 г. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Украйна ще бъде приета в ЕС след края на руско-украинския конфликт.

На 4 март 2022 г. Молдова подаде молба за присъединяване към Европейския съюз. В края на юни страната получи статут на кандидат за членство. Молдовските власти планират да направят европейската интеграция на страната безалтернативна. Президентът Майя Санду очаква страната, заедно с Приднестровието, да се присъедини към ЕС до 2030 г.