Посланикът на САЩ посети Гершкович в затвора в Русия

Американският посланик в Русия е посетил Еван Гершкович, репортерът на "Уолстрийт джърнъл", който е обвинен в шпионаж от Русия, съобщи „Таймс”.

За първи път 31-годишният Гершкович получи достъп до американски официални лица, откакто беше арестуван преди почти три седмици в Екатеринбург, град в Уралския регион. Ако бъде осъден за шпионаж в полза на Съединените щати, го грози до 20 години затвор. Гершкович, неговите приятели и колеги, както и Белият дом отхвърлиха обвинението.

"Той е в добро здраве и остава силен", написа в Туитър Лин Трейси, посланик на САЩ, след като посети Гершкович в известния московски затвор "Лефортово". Миналата седмица Съединените щати определиха Гершкович като "неправомерно задържан". Той е първият американски репортер, арестуван по обвинения в шпионаж в Русия от времето на Студената война насам.

Днес съдът в Москва трябва да разгледа жалба срещу ареста и задържането му. Предполага се, че Гершкович ще бъде доведен в районния съд в Лефортово за изслушването на жалбата, въпреки че може да се яви чрез видеовръзка.

Повече от 40 западни държави призоваха вчера Русия да освободи Гершкович и да прекрати "драконовските си репресии срещу свободата на изразяване, включително срещу представители на медиите".

От началото на войната в Украйна всички независими и опозиционни медии в Русия са блокирани или закрити от Кремъл.

В изявлението, което трябваше да бъде прочетено в ООН от Линда Томас-Грийнфийлд, пратеник на САЩ, Кремъл също така беше призован да освободи политическите затворници.

"Нека това изявление изпрати ясно послание: Журналистиката не е престъпление", каза тя пред „Уолстрийт джърнъл”.

Някои анализатори смятат, че Кремъл е заловил Гершкович, за да го използва като разменна монета при размяна на затворници с Вашингтон. Москва обаче заяви, че не може да се говори за размяна, докато не приключи процесът срещу него. /БГНЕС