Повдигнаха нови обвинения срещу Алексей Навални

Подбуждане към екстремизъм

Алексей Навални

Алексей Навални

Московският градски съд ще проведе предварително изслушване на 31 май на ново дело срещу хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални по обвинения, включващи подбуждане към екстремизъм, предаде Дарик с позоваване на Ройтерс. Информацията е от официални документи.

Навални вече излежава присъди с комбиниран срок от 11 години и половина по обвинения в измама и неуважение на съда в наказателна колония със строг режим. Той твърди, че обвиненията срещу него са скалъпени, за да му бъде затворена устата. Неговите организации за провеждане на кампании и основната му организация Фонд за борба с корупцията бяха забранени в Русия под предлог, че са "екстремистки".

По информация от съда обвиненията срещу Навални са във връзка с шест отделни члена на руския Наказателен кодекс, включително за "реабилитация на нацизма", организиране на екстремистка общност", отправяне на "публични призиви за извършване на екстремистки дейности", както и за склоняване на граждани да нарушават закона.

Бившият адвокат си спечели адмирации от страна на разнородната руска опозиция, тъй като доброволно се завърна в Русия през 2021 г. от Германия, където беше на лечение, посочва Ройтерс. По данни от западни лабораторни тестове срещу него е бил направен опит за отравяне с нервнопаралитично вещество от съветско време. Кремъл отрича да се е опитвал да го убие и заяви, че няма доказателства той да е бил отровен с подобно токсично вещество.

Миналия месец следователи официално свързаха поддръжници на Навални с убийството на Владлен Татарски – популярен военен блогър и поддръжник на руската военна кампания в Украйна, който беше убит с бомба в Санкт Петербург. Съюзници на Навални отричат да са свързани с убийството.