ПП-ДБ: Има две дати в българската история, които стоят на пиедестал

Йордан Терзийски, снимка: БГНЕС

Йордан Терзийски, снимка: БГНЕС

Има две дати в българската история, които стоят на пиедестал и са символ на борбеността, смелостта и духът на българския народ. Едната дата е 6-ти септември 1885 г. Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Другата дата, която е истински ден за свободата за българския народ е 22 септември, когато смелите български държавници дръзват и връщат България пълноценно на картата на Европа като свободна и независима държава, а българският народ отново заема достойното си място сред останалите европейски народи.

Това заяви Йордан Терзийски от ПП-ДБ от парламентарната трибуна, предаде БГНЕС. "Министър председателят Александър Малинов и неговото правителство саможертвено със средствата на дипломацията подготвят акта на българската независимост. На 22 септември 1908 г. в старата столица Велико Търново с исторически манифест Цар Фердинанд и българското правителство обявяват независимостта на Третата българска държава", добави Терзийски.

Той подчерта, че този важен исторически акт става възможен, защото обединява волята ни за самоопределение, способността на народа да застава зад общонационални приоритети и способността на държавниците да ги постигат. Според него днес повече от всякога трябва да работим обединени за европейския път на България и да се борим срещу предизвикателствата, които са пред нас. "Нека всеки ден да ценим свободата, да се борим за нея, да учим децата си да бъдат свободни хора и да знаят, че най-големият враг на свободата е страхът", каза още той.