ПП-ДБ призоваха Габриел да вземе мандата и преговорите да продължат

ГЕРБ поискали Мария Габриел да е премиер и външен министър + още 7 министерства

На извънреден брифинг ПП-ДБ отговарят на ГЕРБ, които преди час потвърдиха провала на преговорите за ротацията.

Преговорният екип на ГЕРБ - Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, разказаха на пресконференция в централата преди час, че "Промяната" и ДБ са отхвърлили всички техни предложения за министри и са отказали варианта за споделена отговорност. Не са приели и вариант, при който Денков и Габриел да сменят местата на премиер и вицепремиер, а останалите министри да останат.

"Още преди седмица казах ясно на г-жа Габриел и на преговорния екип, че аз нямам претенции да бъда министър на външните работи, така че тази тема не виждам защо повече трябва изобщо да се повдига. Предложих на г-жа Габриел и тя се съгласи по други механизми да можем да работим заедно по отношение на контактите с външния свят", разказа акад. Николай Денков.

След това той даде думата на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който поиска прошка за "това, което се случва в момента", което пък определи като "напълно излишно и нещо, което може да избегнем".

Той припомни за декларацията, с който акад. Денков и Мария Габриел излязоха преди девет месеца и обявиха общото си правителство, както и заложените в нея приоритети - реформи, промяна в конституцията, борба с корупцията.

Иванов разказа, че в началото на преговорите двете страни взели един лаптоп и започнали да пишат на чисто. Взимали текстове от двата документа и заедно изработили нов подробен текст. Тогава от ГЕРБ настоявали, че реформите трябва да се гледат и като техен приоритет.

"Не разбирам защо сега подписването на това споразумение се поставя под съмнение като основа за това да продължим и надградим формулата, която позволи да излезем от най-дългата и сериозна политическа криза в цялата модерна история на България", каза Иванов.

"Надяваме се утре, има технологично време, той да бъде подписан. Ние сме минали три пъти през този документ, т.е три преговорни етапа са минали през този документ, той е в много висока степен на завършеност. Разбира се, ако има някакви конкретни съображения, сме готови да продължим да работим по него", каза Иванов. ПП-ДБ са били готови да останат и да продължат преговорите с ГЕРБ днес, обясни той.

Кирил Петков разказа, че по време на преговорите от ГЕРБ поискали допълнителни министерства, които от ПП-ДБ били готови да им дадат. И ги изчете: МВР, иновации, екология, образование и култура, като освен тях са искали Мария Габриел да бъде и премиер, и външен министър.