ПП-ДБ с ново условие към ГЕРБ: "Няма да сменяме една майка с друга майка"

Отправяме покана за внасяне на правилата за КПК, каза Кирил Петков

Кирил Петков

Кирил Петков


От "Продължаваме промяната-Демократична България" поискаха да бъдат внесени правилата за избора на състава на Комисията за противодействие на корупцията. Това стана ясно от брифинг на втората политическа сила от съпредседателите Кирил Петков и Христо Иванов в парламента.

"Отправяме покана към колегите към ГЕРБ за внасяне на правилата за КПК. Законът беше приет преди 5 месеца, ние не можем да напреднем с тази институция, да започне наистина да се бори с корупцията", заяви Петков. 

Христо Иванов добави, че заради случая с Нотариуса в момента няма нито една институция в страната, чиято работа да не е поставена под съмнение заради неправомерно влияние.

"Това налага най-сетне да пристъпим към създаването на Комисията за предотвратяване на корупцията като нов орган, който може да се ползва с обществено доверие. Важно е да разбираме, че самият закон съдържа подробни правила за излъчването на тази комисия. Правилата отдавна са изработени и консултирани", заяви Иванов. 

По темата за регулаторите обаче "Продължаваме промяната-Демократична България" ясно подчертават, че трябва да се договорят правилата, по които ще излъчва състава на всеки един регулатор. Според Иванов това трябва да става при пълна прозрачност, номинираните лица да не са политически фигури, да имат високи нравствени качества, а зад всяка една кандидатура да има ясна отговорност кой ги подкрепя. 

"Продължаваме вече доста дни да очакваме конкретен отговор от колегите, за да можем да пристъпим към разговорите за всички останали политики", обясни Иванов, цитиран от "Фокус".

"България не може да разреши трайно политическата криза и да отговори на обществените очаквания за формирането на правителство за втората част на ротацията, без да имаме ясен отговор за това какви реформи ще се правят по отношение на борбата с корупцията, върховенството на правото и сигурността - правосъдието, службите и регулаторите са пред скоба за нас", категоричен е съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България".

Според втората политическа сила преговори трябва да има. Иванов смята, че чрез диалогът трябва да се уеднаквят позициите на двете политически сили и да се постигне баланс. 

Според "Продължаваме промяната-Демократична България" сегашните ръководства на регулаторите нямат никаква обществена подкрепа и в този смисъл са загубили своята легитимност, а това означава, че въпросът за тяхното попълване е "фундаментален" ангажимент пред този парламент. 

"Чухме от г-н Борисов, че ни поканва за КЗК, аз съм доволен да видя, че започваме да се движим в правилната посока, но за КЗК, както и за другите регулатори, идеята не е да сменяме една майка с друга майка. Тук идеята е направим един прозрачен процес и в случая на КЗК да направим промяна в закона, за да няма едновластие на председателя, а да се направи по начин, по който цялата българска общественост да знае, че всичките цени по магазините, всичките обществени поръчки са направени така, че да защитават обществения интерес", завърши Петков.