ПП-ДБ внасят конституционна жалба срещу мерките за финансова стабилност

НС ограничи Асен Василев, след като за ден похарчи 2 милиарда лв.

ПП-ДБ обжалват приетите от НС мерки за финансова стабилност, ограничаващи възможността на финансовия министър в оставка Асен Василев да харчи бюджетни средства.

"Отново ставаме свидетели на саботаж на гласувания държавен бюджет. Целта на ГЕРБ е да ни изпратят да безсмислени избори и да ни отдалечат от Еврозоната. Те са готови да съсипят държавата. Ще сезираме Конституционния съд." - заявиха на рифинг в парламента депутатите от ПП-ДБ Даниел Лорер, Мартин Димитров и Васил Пандов, цитирани от БГНЕС.

Реакцията на ПП-ДБ е свързана с приетото снощи решение на парламента за предприемане на мерки за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на страната. Вносители са Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС.

От ГЕРБ посочват, че дотук се е стигнало, след като през вчерашния ден Асен Василев е похарчил 2 млрд. лв.

Приетото решение задължава финансовия министър в оставка незабавно да преустанови разходите по консолидираната фискална програма за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежни плащания по държавния дълг до назначаване на служебното правителство.

Според депутатите от ПП-ДБ случващото се е пътуване с "конституционното влакче на ужасите".

Ние оставяме държавата в отлично финансово състояние, от понеделник отговорността е на ГЕРБ и ДПС, заяви Мартин Димитров. /БГНЕС