"Правосъдие за всеки": Радев няма право на коментари и пожелания при връчване на мандата

Съставът на ВСС е с изтекъл мандат, но е легитимен

Велислав Величков

Велислав Величков

"Радев се опита да регулира по недопустим начин конституционно установената процедура. След пропадането на първия мандат, той е длъжен да връчи втория на втората по големина политическа сила. Длъжен е да го направи с цел да се състави. Той няма право на коментари, камо ли на пожелания - "връчете ми папката обратно празна"." Това заяви пред Nova News председателят на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков.

Според него бившата съпруга на Петьо Еврото Любена Павлова е била момиче на повикване за изпълнение на политически или съдебни поръчки. "За да проговори си има конкретна причина, тя ни казва поне 30% от истината", коментира той. 

"Ако връчва мандати с пожелание да не бъдат реализирани, това означава само едно - иска да управлява еднолично чрез служебните правителства, компрометирайки парламентарната република. Президентът има право на политически изявления, но няма право да се намесва в конституционно установените процедури в своя полза. Последната поголовна смяна на шефовете на служби е негова работа, няма от какво да се възмущава. С цялото си поведение Радев се държи сякаш сме в президентска република." - смята той.

Величков допълни, че съставът на ВСС е с изтекъл мандат, но докато бъде избран нов, е легитимен и може да взема решения. 

"Трябва да се променят критериите за избор на парламентарната квота - трябва да участват представители на другите юридически общности, включително адвокатурата, а не действащи прокурори и съдии да влизат през парламентарната квота. Изборът на действащи магистрати става през професионалните квоти." - подчерта той.

По думите му, Радев би трябвало да свика КСНС.

"Аз предпочитам да има дори редовно правителство с третия мандат, а не служебно, защото това е извращение на парламентарната демокрация. Недопустимо е промените в Конституцията да се пишат от ДПС, ние няма да подкрепим подобно нещо." - посочи Величков.

Припомняме, през ноември 2019 г. той призова участниците в протеста срещу Иван Гешев да коленичат пред „институцията президентство“ и да отправят молитва „за правото на българския президент“.