Преди 30 години Моника Селеш бе наръгана на корта по време на мач с Маги Малеева

Това е един от най-зловещите инциденти в историята на тениса

Момент от инцидента. Снимка: btvsport

Момент от инцидента. Снимка: btvsport

Днес се навършват точно 30 години от един от най-зловещите инциденти в историята на тениса. На 30 април 1993 година легендарната Моника Селеш бе наръгана с нож в гърба от германеца Гюнтер Пархе по време на мача си с българката Магдалена Малеева на турнира в Хамбург.

По това време Малеева е на 18 години, а резултатът в четвъртфиналния двубой е 6-4, 4-3 за югославянката, когато Гюнтер, фанатичен фен на голяма съперничка на Селеш - Щефи Граф, нахлува на корта и наръгва с нож Селеш между плешките. Нараняванията на Селеш, тогава номер 1 в световната ранглиста, са сравнително леки, като се има предвид големия нож, с който е нападната, но на нея ѝ отнема години да се възстанови от психологическата травма, като тя се завръща на корта чак след две години.

Впоследствие съдът решава, че Пархе има психическо разстройство и той не лежи в затвора за деянието си. Германецът почина през август 2022 на 68-годишна възраст, но новината за кончината му излезе на бял свят едва преди седмица. "Този човек промени историята на тениса, нямам никакви съмнения в това. Моника щеше да спечели много повече", коментира друга легенда в тениса Мартина Навратилова.

"Той ме наръга умишлено и не получи никакво наказание за това. Никога не успях да преодолея това. Не мога да го разбера", споделя Селеш след години. Тя печели общо девет титли от Големия шлем на сингъл, записва 595 победи на корта и заема първото място в световната ранглиста 178 седмици. В най-силния период в кариерата си преди инцидента в Хамбург тя печели седем титли от Шлема в рамките на девет турнира.

Днес 49-годишната Селеш живее във Флорида.