Южна Африка увери, че е „наясно“ със задължението да арестува Путин на срещата на БРИКС

Според Захарова "високопоставените служители имат абсолютен имунитет"

Лидерите на БРИКС през 2019 г., отляво надясно: Си Дзинпин, Владимир Путин, Жаир Болсонаро, Нарендра Моди и Сирил Рамафоса

Лидерите на БРИКС през 2019 г., отляво надясно: Си Дзинпин, Владимир Путин, Жаир Болсонаро, Нарендра Моди и Сирил Рамафоса

След заповедта за арест на Международния наказателен съд (МНС) срещу руския президент Владимир Путин днес Русия изрази увереност, че Южна Африка ще осигури ефективна работа за всички страни и техните представители, включително лидери, на срещата на върха на БРИКС на нововъзникващите икономики, която ще се проведе в тази страна през август, съобщава Efe.

„Уверени сме, че нашата приятелска Република Южна Африка ще проведе срещата на върха, която е насрочена за август, на най-високо организационно ниво и ще даде възможност за ефективна и ефикасна работа на делегациите на всички партньори от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия , Китай и Южна Африка)", каза говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова на пресконференция.

Дипломатът повтори позицията на Русия, че действията на МНС "по отношение на нашата страна са правно нищожни", тъй като Русия е подписала Римския статут, но не го е ратифицирала.

Захарова подчерта, че „що се отнася до външния свят, според международното право длъжностните лица се ползват с имунитет, докато високопоставените служители имат абсолютен имунитет“.

Южна Африка увери миналата неделя, че е „наясно“ със законовото си задължение да арестува Путин след заповедта, издадена от МНС за незаконното депортиране на украински деца и тяхното прехвърляне от окупираните райони в Украйна в Русия, пише elmundo.

Превод: Faktor.bg