Хойсген: Русия пренебрегна основите на цивилизацията, Лавров е лъжец

Ако Украйна може да си върне Крим, трябва да я подкрепим

Кристоф Хойсген

Кристоф Хойсген

Дългогодишният съветник на ексканцлера на Германия Ангела Меркел по външнополитическите въпроси, а сега председател на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген смята, че Германия трябва да подкрепи Украйна в опитите й да си върне анексирания от Русия Крим.

„Крим, безусловно е част от Украйна и Украйна има пълното право да отвоюва и да си върне своята територия. Затова решението трябва да бъде взето от Украйна.“ – заяви Хойсген в интервю за Дойче веле.

По думите му, Германия се е опитвала да реши проблема с Русия по дипломатически път след началото на агресията й срещу Украйна през 2014 г. – чрез преговори и с минските споразумения.  

„Сега Русия изпрати всички тези усилия на втори план – Русия се държи много агресивно, Русия носи отговорност за гибелта на десетки хиляди хора. Погледнете само Мариупол, как го разрушиха! Те го разрушиха също като Грозни. Така че, ние трябва да оказваме всестранна подкрепа на украинците и ако Украйна може да си върне Крим, трябва да я подкрепим.“ - посочва той.

Хойсген подчертава, че през последните години сме свидетели как Русия използва хибридната война за налагане на своите интереси.

„Понякога просто е болезнено да виждаме, че някои хора възхваляват Русия и дори провеждат митинги в страни, където най-важният инвеститор, най-важният търговски партньор е  ЕС… Трябва да засилим активността си в тези страни, където Русия е популярна и където не осъждат действията й в Украйна. Но трябва да сме по-активни и отвъд пределите на Европа.“ – отбелязва той.

Председателят на Мюнхенската конференция по сигурността смята, че един от големите проблеми, с които се сблъскваме, е в това, че много страни от т. нар. глобален Юг гледат на войната на Русия срещу Украйна от позицията на равна отдалеченост от двете страни.

„И смятам, че трябва ясно да заявим: това, което  Русия прави в Украйна, не е продължение на конфликта между Изтока и Запада, а крещящо нарушение на международното право. Съгласно Устава на ООН, Русия пренебрегна основите на цивилизацията и трябва да направим така, че това ясно  да се разбере. Но ще можем да го направим само ако ние като Европейски съюз, като отделни държави, действаме много по-активно от страните в Западните Балкани до Азия, Африка, Латинска Америка.“ – казва още той.

Хойсген подчертава, че с Русия са изпробвани всички начини за намиране на изход от ситуацията в Украйна по дипломатически път. Той допълва, че разбира украинците, които казват, че не могат да подпишат договор с Русия, защото в Москва не спазват никакви договори.

 „Именно Русия подписала Будапещенския меморандум през 1994 г. и каза: ако Украйна се откаже от ядреното оръжие, разположено на нейна територия, ние ще гарантираме териториалната цялост на Украйна. Тогава сегашният външен министър на Русия Сергей Лавров беше представител на Русия в ООН и настояваше Будапещенският меморандум да стане документ на Съвета за сигурност. Ние не можем да молим украинците да подпишат споразумение с Лавров, защото знаем, че е лъжец.“ – категоричен е Хойсген.

 По думите на дипломата, украинците трябва да вземат инициативата и те да решат кога ще дойде времето за сключване на споразумение. „И когато те искат гаранции за сигурност, мисля, че трябва да им предоставим такива гаранции", изтъква Хойсген.

Припомняме, Русия не е поканена на Мюнхенската конференция по сигурността (MSC), която ще се състои през февруари 2023 г.

Превод Faktor.bg