Активист на Хамас: Готови сме за всички сценарии, дори за дълга война, ако Израел не спре агресията в Газа

Иран и "Хизбула" не са ни помогнали за планирането на широкомащабното нападение

Високопоставен служител на Хамас в понеделник каза, че само малък брой висши командири в Газа са знаели за широкомащабното изненадващо нападение срещу Израел, но че съюзници като Иран и ливанската Хизбула „ще се присъединят към битката, ако Газа бъде подложена на война за унищожение .”, съобщава сайтът The Times of Israel.

Али Баракех, член на ръководството на Хамас в изгнание, говори в офиса си в Бейрут, докато Израел бомбардира Газа с ответни удари, и обещава пълна блокада на територията, управлявана от Хамас.

Опустошителната атака в събота хвана прехвалените военни и разузнавателни служби на Израел напълно неподготвени, тъй като стотици въоръжени мъже от Хамас се нахвърлиха през дупки, пробити в граничната ограда, и вилнеяха из няколко града, убивайки над 900 войници и цивилни и пленявайки над 100 други.

Бараке каза, че атаката е планирана от около половин дузина висши командири на Хамас в Газа и че дори най-близките съюзници на групировката не са били информирани предварително за времето на нападението. Той отрече съобщенията, че ирански служители по сигурността са помогнали за планирането на атаката или са дали зелена светлина на среща миналата седмица в Бейрут. „Само шепа командири на Хамас знаеха за нулевия час“, каза Бараке, добавяйки, че никой от централното командване или политическото бюро на Хамас не е бил в ливанската столица миналата седмица.

Той призна, че иранската и ливанската терористична група Хизбула са помагали на Хамас в миналото, но каза, че от войната в Газа през 2014 г. Хамас произвежда свои собствени ракети и обучава свои собствени бойци.

Високопоставен израелски правителствен източник каза в понеделник, че Израел има индикации, че Иран е подтикнал Хамас да извърши своето масово проникване и смъртоносно нападение и че Иран също е подтиквал Хизбула да бъде готова за конфликт с Израел. А бившият премиер Нафтали Бенет каза, че в крайна сметка Израел е въвлечен във война срещу Иран, „октопода“, който „дирижира“ Хамас, Ислямски джихад и Хизбула.

„Когато сме изправени пред иранския враг – Хамас, Ислямски джихад, Хизбула, Иран – ние сме изправени пред нацистка концепция“, каза Бенет. „Не съм казвал това в миналото. Никога не съм предполагал, че ще дойдат и ще колят, ще режат гърлата на деца. Това са животни. Не е държавен враг. Трябва да се справим с това, сякаш са нацисти. Това, което бихме направили на нацистите, да направим и на тях.

Д-р Анат Хохберг-Маром, експерт по международна сигурност и геополитически кризи, каза пред новините на Channel 12 във вторник, че „няма и сянка на съмнение“ относно прякото участие на Иран в атаката.

Запитан дали САЩ са видели доказателства за участието на Иран, говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби в Белия дом отбеляза, че „има известна степен на съучастие“ от Иран поради годините му подкрепа за Хамас; САЩ обаче не са „видели твърдо доказателство, че Иран е бил пряко замесен в участието или осигуряването на ресурси, планирането на тези поредици от сложни атаки, които Хамас осъществи през уикенда.

Бараке също така отрече спекулациите, че атаката, която е била планирана в продължение на повече от година, е имала за цел да провали усилията на САЩ да убедят Саудитска Арабия да нормализира отношенията си с Израел. Вместо това той каза, че това се дължи на редица действия, предприети от твърдолинейното правителство на Израел през последната година, включително посещения на мястото на Храмовия хълм в Ерусалим и засилен натиск върху палестински затворници, държани от Израел. Той също така каза, че Хамас вярва, че Израел има планове да убие своите висши лидери.

Той каза още, че дори Хамас е шокиран от мащаба на операцията, която нарече „Операция Ал-Акса Потоп“, заявявайки, че е очаквал Израел да предотврати или ограничи атаката. Неговото твърдение, че Хамас е планирал само малка операция, се опровергава от факта, че около 1000 терористи са участвали в нахлуването, атакувайки по суша, море и дори с парапланери.

Израел обяви тотална война и се зарече да накаже Хамас както никога досега, а мобилизирането на 300 000 израелски резервисти повиши перспективата за сухопътна инвазия или дори за повторна окупация на Газа. Израелската армия твърди, че вече е убила стотици терористи и е бомбардирала множество цели на Хамас. Баракех каза, че Хамас досега е използвал само малък брой от собствените си сили. Той каза, че близо 2000 бойци на Хамас са участвали в последните битки от общо 40 000-на армия само в Газа.

Хамас също може да разчита на своите съюзници, ако се сблъска с неуспех. В неделя Хизбула изстреля няколко ракети и снаряди по три израелски позиции в спорен район в северната част на страната. В понеделник палестинската терористична група "Ислямски джихад" заяви, че е изпратила четирима въоръжени мъже през границата на Ливан в Израел. Израел каза, че висш офицер от израелските отбранителни сили и двама войници са били убити при сблъсъка и че неговите сили са застреляли и убили няколко въоръжени мъже, които са преминали в страната от Ливан. В отговор Израел обстрелва и Южен Ливан.

Баракех, който беше представител на Хамас в Ливан в продължение на години и сега отговаря за координацията с други палестински фракции, каза, че неговата група ще използва десетките израелци, които е заловила при нападението, за да осигури освобождаването на всички араби, задържани в израелски затвори за терористични престъпления и дори някои палестинци, затворени в Съединените щати по обвинения във финансиране на Хамас.

„В Америка има задържани палестинци. Ще поискаме освобождаването им”, каза той, без да уточни за кого става дума. През 2009 г. съд в Далас осъди двама основатели на Фондацията за помощ и развитие на Светата земя, някога най-голямата мюсюлманска благотворителна организация в САЩ, на 65 години затвор за насочване на милиони долари към Хамас. Трима други мъже бяха осъдени на затвор от 15 до 20 години за заговор. Баракех каза, че Хамас е готов да води дълга война с Израел, заявявайки, че разполага с арсенал от ракети, който ще издържи дълго време.

„Подготвихме се добре за тази война и за да се справим с всички сценарии, дори със сценария на дългата война“, добави той. „Ние ще спрем живота в ционисткото образувание, ако агресията не спре в Газа.“ /БГНЕС