Прекратиха наказателното дело за смъртта на летеца Валентин Терзиев, за друго давността е изтекла

Вече не може да се търси дисциплинарна и друга отговорност

Подполковник Валентин Терзиев

Подполковник Валентин Терзиев

Военно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от Военновъздушните сили, а поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29. Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от Дарик.

Припомняме, Валентин Терзиев загина в нощта на 9 юни 2021 г., след като неговият изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла по време на нощна тренировъчна стрелба.

Разследването започна на 9 юни 2021 г. Военната прокуратура в София повдигна обвинение срещу полковник Методи Орлов за причиняване на смърт по непредпазливост и тежки вредни последици за Министерството на отбраната на стойност девет млн. лева.

Тогава вдовицата на Валентин Терзиев - Димитрина, коментира в социалните мрежи, че има и друго, по-отговорно лице в контролния пункт, което обаче изобщо не е привлечено в хода на производството.

"Ама разбира се, министър Стоянов (тогавашният служебен министър на отбраната Димитър Стоянов), че полк. Орлов ще бъде оправдан, след като е единственият привлечен обвиняем, а изобщо не е в компетенциите и отговорностите му да бъде в контролния пункт при тази задача." – посочи тя в отговор на изказване на министъра, че познава полк. Орлов като отговорен човек и че крайната оценка ще бъде на съда, а не на прокуратурата. 

Тогава Стоянов изрази очакване за оправдателно решение на съда, като прехвърли отговорността върху загиналия пилот – крайното решение дали да се атакува мишената било негово.