Премиерът: Бюджет 2024 е бюджет за хората и за силна икономика

Неговото изпълнение ни приближава до приемането ни в еврозоната

Николай Денков

Николай Денков

С мерките, които ще приемем днес, подпомагаме развитието на икономиката и подобряването живота на хората с фокус към децата и техните родители, без да застрашаваме фискалната политика на държавата. Ако трябва да го опишем с две думи - Бюджет 2024 е бюджет за хората и за силна икономика.

Това каза премиерът Николай Денков, като подчерта, че бюджетът за тази година е направен така, че да ни приближи до приемането ни в еврозоната.

Значително са увеличени средствата за здравеопазване, финансирането и инвитро процедурите са увеличени с 20%, допълнително 15 млн. лева за скрининг за репродуктивно здраве. Увеличение с 50% има и на еднократната помощ при бременност и раждане. Учебниците стават безплатни, за първи път до 12 клас за всички основни предмети.

Правителството продължава и политиката по изграждане, реконструкция, пристрояване и надстрояване надетски градини и училища. Остават безплатни детските градини, това позволява децата да се включат от най-ранна възраст в образователния процес. Трябва да отбележим и новия начин, по който ще бъдат реализирани капиталовите разходи от министерствата и общините. Чрез проекти, които са обявени прозрачно и тяхното изпълнение ще може да бъде проследявано чрез налични публични информационни системи във всеки един момент, добави Денков. Подобряваме живота на хората с фокус върху децата и техните родители, без да застрашаваме фискалната стабилност на държавата, каза още той.

Очаква се днес правителството да приеме постановлението за изпълнението на Бюджет 2024 г. /БГНЕС