Премиерът на Албания: Да се откажат всички предложения, които не са свързани с членство в ЕС

Еди Рама

Еди Рама

Премиерът на Албания призова в интервю за „The Financial Times“ лидерите на държавите от Западните Балкани да откажат всякакви предложения на „външни сили а да поддържат мечтата си за членство в ЕС“. Албания никога няма да се откаже от Европа и от ЕС, без оглед на формата на Европейския съюз в бъдеще, заяви албанският премиер.

Според Рама, политическите сметки на държавите-членки на ЕС са допринесли за „отлагането през последните 18 години на разширяването, откакто блокът обеща, че ще позволи на шестте държави от Западните Балкани да встъпят в ЕС след изпълняването на критериите. „Албанците имат своите разочарования от Брюксел, но това не променя вярата, че трябва да бъдем там. Ние изконсумирахме всички любовни истории и бракове“, каза Рама по повод връзките с Русия и с Китай, които Албания поддържаше в периода на социализма, предаде БГНЕС. 

Изданието подчертава, че в своето изказване Рама е представил идеята за общ регионален пазар, договорена от всички шест държави през ноември 2020 г. Той констатира, че в опита си да ускорят процеса Албания, Сърбия и РС Македония са се съгласили да проведат няколко от предложенията, залегнали в инициативата „Отворени Балкани“, на които други държави са се противопоставили.