Преоткриваме поезията на Радой Ралин със стихосбирката „Късно Откритие“

През 1968 г. покрай „Люти чушки“ спират готовата за печат „Късни свидетели“.Сега наяве е „Късно Откритие“

Радой Ралин

Радой Ралин

Близките на Радой Ралин канят софийската общественост да отбележим заедно 101 години от рождението на поета, представяйки неговата стихосбирка „Късно Откритие“. Поетичният сборник е съставен от внучката му София Стоянова – Донева по повод 100 години от рождението на поета. Събитието ще се състои на 24 май от 18:00 в НЧ „Алеко Константинов 1897“,  на адрес ул. „Оборище 73“. Входът е свободен.

radoi_ralin_kniga.jpg

Книгата съдържа 92 творби, от които

3 не са издавани до този момент

Останалите са избирани измежду всички негови публикации до момента.
На събитието София ще разкаже за мотивите й зад създаването на тази книга и за съдържанието и подредбата. Подготвила е и интересни подробности от биографията на Радой Ралин. 

„През годините са разказани много истории за дядо ми – повечето от тях са хумористични, но някои показват сериозност и смелост, присъщи на отдаден дисидент. Литературоведите пък откриват у него характерните черти на извисения поет. Изследвайки фактите от неговата биография, аз успях да видя как тези направления се съчетават в едно. Общото между тях е, че той всеки ден е работил неуморно за свободата на България и за запазване на най-чистия вид на нашата култура.“ казва София Стоянова. 

„Възхитително е как неговата дейност не може да бъде спряна от делата ДОР и ДОН „Козел“. След като тиражът на „Люти чушки“ е изгорен, неговото творчество е системно отказвано. Но за сметката на това епиграмите му се превръщат във фолклор и се разпространяват от уста на уста из цяла България дори сред хора, които не четат книги“, допълва съставителят на сборника. 

radoi_ralin_sofia.jpg

София Стоянова до скулптурата на Радой Ралин в София