Президентът на Йемен предава властта на нов лидерски съвет

Международно признатото правителство е в конфликт с бунтовниците хути

Столицата Сана

Столицата Сана

Президентът на Йемен обяви в четвъртък, че в рамките на крехкото прекратяване на огъня предава правомощията си на нов лидерски съвет след сериозна промяна в коалицията, която се бори с бунтовниците хути.

„Необратимо делегирам на този президентски лидерски съвет пълните си правомощия“, каза президентът Абедрабо Мансур Хади в телевизионно изявление рано в четвъртък, последният ден от мирните преговори, водени в саудитската столица Рияд.

Международно признатото правителство на Хади е в конфликт с подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хути, които контролират столицата Сана и по-голямата част от севера въпреки водената от Саудитска Арабия интервенция, стартирала през 2015 г.

Примирие с посредничеството на ООН, което влезе в сила в събота - първия ден от свещения за мюсюлманите месец Рамадан, - даде проблясък на надежда в конфликта, който предизвика според ООН най-тежката хуманитарна криза в света. Примирието дойде в рамките на мирните преговори в Рияд, но без участието на хутите, които отказаха да присъстват в диалог, водени на „вражеска“ територия.

Някои анализатори поставиха под съмнение ефективността на преговорите в отсъствието на хутите, но новината от четвъртък може да помогне на понякога разединената коалиция, която се бори с бунтовниците, да говори с един глас в бъдещи мирни преговори.

Хади също обяви, че е уволнил вицепрезидента Али Мохсен Ал-Ахмар. Новият съвет ще се състои от осем членове и ще се ръководи от Рашад ал Алими, бивш вътрешен министър и съветник на Хади. Президентът каза, че „ще преговаря с хутите за прекратяване на огъня в цял Йемен и ще седне на масата за преговори за постигане на окончателно политическо решение“.

Хади се намира в Саудитска Арабия, след като избяга в кралството през 2015 г., когато бунтовническите сили се озоваха пред южния пристанищен град Аден, което бе последната му крепост. /БГНЕС, АФП