Вече е ясно: Covid-19 е три пъти по-смъртоносен от грипа

Това сочи френско проучване

Приблизително една година след началото на пандемията е ясно, че новият коронавирус е по-смъртоносен от сезонния грип, сочи френско проучване, цитирано от БГНЕС.

Изследването, използващо френски национални данни и публикувано в списанието „The Lancet Respiratory Medicine”, подчертава повишената тежест на заболяването при хората, заразени с COVID-19.

Изследователите сравняват данните за 89 530 пациенти, хоспитализирани с коронавирус през март и април тази година, с 45 819 пациенти, хоспитализирани със сезонен грип между декември 2018 г. и края на февруари 2019 г.

Около 16,9% от пациентите с COVID-19 са починали по време на периода на проучването - по време на опустошителната първа вълна в цяла Европа, когато лекарите са имали малко лекарствени средства за тежко болни хора.

Катрин Куантен, професор в Университетската болница в Дижон и френския национален здравен институт INSERM, който съвместно ръководи проучването, заяви, че разликата в смъртността е "особено поразителна", като се има предвид, че сезонът на грип 2018/19 е най-смъртоносният, на който Франция е свидетел от пет години.

Авторите на проучването отбелязват, че разликата в броя на хоспитализациите - при които са били наблюдавани два пъти повече хора, приети с COVID-19, отколкото с грип - може да се обясни отчасти със съществуващия имунитет срещу грипа - било поради предишна инфекция или ваксинация.

Изследователите установиха, че повече пациенти с коронавирус са се нуждаели от интензивно лечение - 16,3% в сравнение с 10,8% при заразяване със сезонен грип, а средният престой в интензивно отделение е близо два пъти по-дълъг (15 дни в сравнение с 8 дни).