Приключи вотът в Унгария и Сърбия: Орбан води убедително, Вучич - печели втори мандат

Гласуването на произвежданите днес избори в Унгария и Сърбия приключи, предаде БТА.

Предварителните резултати след преброяването на 23% от гласовете в Унгария показват, че партията на премиера Виктор Орбан - "Фидес" води с 60% от гласовете срещу 29% за алианса от шест опозиционни партии. Фидес има преднина и в повечето едномандатни избирателни райони според предварителните резултати, предаде Ройтерс.

Социологическите проучвания в последните дни на предизборната надпревара свидетелстваха за лека преднина за партията ФИДЕС на Орбан пред коалицията на обединената опозиция.

Прогнозните резултати от президентските и парламентарните избори в Сърбия сочат, че Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна /СПП/ партия са спечелили убедителни победи.

В съвместна прогноза наблюдателят на изборите CeSID и социологическата организация Ipsos прогнозират, че Вучич ще спечели втори петгодишен мандат като президент, получавайки почти 60 % от гласовете.

В същото време Прогресивната партия ще запази доминантната си роля в Народното събрание, като си осигури над 40% от гласовете.

Ако се предположи, че те формират обичайната си коалиция със Социалистическата партия, би трябвало да имат удобно управляващо мнозинство.

Александър Вучич заяви, че е "горд" от "голямата подкрепа на народа" и определи кампанията си като "най-чистата и най-красивата в историята на Сърбия".