Лицемерие: Приятелите на Костадинов от "Алтернатива за Германия" намирали ЕС за "провален проект", но не искали разпускането му

Немците от АfD приличат на "Възраждане", които мразеха ваксините, но някои си слагаха и по две

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) заяви на своя конгрес, че ЕС е "провален проект", който се нуждае от радикално преразглеждане, но не призова за неговото разпускане. Над 600 делегати от антимиграционната партия, която в момента е втора по популярност в страната, се събраха в източния град Магдебург през уикенда, за да финализират програмата за изборите за Европейски парламент догодина.

„Смятаме ЕС за неподлежащ на реформиране и го виждаме като провален проект“, се казва в текста, приет от делегатите. Вместо това партията "Алтернатива за Германия" иска да създаде "федерация на европейските нации, нова европейска икономическа общност и общност на интереси, която запазва суверенитета на държавите-членки".

Текстът, договорен в последния ден от конгреса, е смекчена версия на проект, публикуван през юни, който призоваваше за "организирано разпускане на ЕС", което партийните лидери по-късно окачествиха като "редакционна грешка".

Новата програма също така не споменава т.нар. Декзит или излизане на Германия от ЕС, идея, която беше предложена от някои делегати на AfD, но е изключително непопулярна сред германските избиратели. AfD се радва на рекорден скок на подкрепа през последните месеци, подкрепена от отслабващата икономика и нарастващото недоволство от трипартийната коалиция на канцлера Олаф Шолц.

Антиислямската и скептична към климата AfD има около 20% доверие в проучванията на общественото мнение, изоставайки само от социалдемократите на Шолц.

Партията отдавна се противопостави на еврото, политиките на блока за климата и миграцията и санкциите на ЕС срещу Русия. Тя се надява да се възползва от наскорошния си успех, като спечели повече места в Европарламента.

Партията се съгласи на своя конгрес, проведен в два последователни уикенда, да издигне рекордните 35 кандидати за евродепутати на изборите през юни следващия. В момента тя има 9 европейски законодатели.

AfD също се надява на пробив на регионалните избори в три източногермански провинции догодина, където традиционно има най-силна подкрепа. „Готови сме за повече“, каза съпредседателят на AfD Тино Хрупала пред телевизия ZDF, добавяйки, че партията иска „да излезе от опозицията и да влезе в правителството“. Но основните партии в Германия, където коалиционните правителства са норма, изключиха възможността да се обединят с нея, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Припомняме, че от "Алтернатива за Германия" са новите приятели на Костадин Костадинов, който е партньор с крайнодесните. Очевидно от "Възраждане" са намери сродни души, които разсъждават по същия начин. Остава енигма как формацията смята за провален проект ЕС, а в същото време Костадинов се хвали как заедно, с още себеподобни от Испания, Франция и Скандинавия догодина щели да се борят за втора сила на евроизборите. Припомняме, че анализатори постоянно напомнят на "Възраждане", че няма как да говориш за излизане от НАТО и от ЕС, да си против Еврозоната, а същевременно да си държиш печалбите и авоарите в банките в европейска валута. Парадоксално беше поведението им и по отношение на ковид пандемията, когато биеха тъпана колко били вреди ваксините, а представители на формацията си бяха били по две.