Призовават Фон дер Лайен да разясни спорно назначение

Като спорна се посочва кандидатурата на германския консервативен евродепутат Маркус Пипер

Урсула фон дер Лайeн

Урсула фон дер Лайeн

Редица европейски комисари и членове на ЕП поставят под въпрос безпристрастността на назначението на висш ръководен пост в ЕС, одобрено от председателя Урсула фон дер Лайен. Тя ще бъде помолена да обясни решението си по време на дебат в Парламента следващата седмица, предаде АФП.

Казусът, който раздвижи политическите кръгове в Брюксел, се отнася до назначението на 31 януари от Европейската комисия на емисар, отговарящ за малките и средните предприятия - високоплатена длъжност на старши съветник.

Постът беше даден на германския консервативен евродепутат Маркус Пипер (ЕНП), няколко седмици преди конгреса в Букурещ, на който политическата група даде подкрепата си за втори мандат на Фон дер Лайен, германка от редиците на консерваторите.

В писмо до председателя на Комисията с дата 27 март, ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, както и трима комисари - Тиери Бретон от Франция, Паоло Джентилони от Италия и Никола Шмит от Люксембург, призовават за обсъждане "възможно най-скоро" в рамките на колегията от 27 комисари.

"Това назначение повдигна въпроси относно прозрачността и безпристрастността на процеса на подбор", посочват те.

По-специално те се позовават на въпросите, изпратени до Фон дер Лайен на 29 февруари от дузина членове на ЕП от четири политически групи (социалдемократи С&Д, либерали Renew, La Gauche и зелени), които се интересуват дали "политическата принадлежност на успешния кандидат е изиграла решаваща роля при назначаването му".

Европейски служител заяви, че двама кандидати от Чешката република и Швеция са достигнали до последния етап на процедурата по набиране на персонал, като са получили по-добри оценки от Пипер.

"Минаха 5 седмици" от изпращането на въпросите до Комисията "и все още не съм получил отговор", изрази съжаление германският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд в X.

Заедно с други евродепутати той изготви изменение, с което призова Фон дер Лайен да "отмени" назначението и да започне нова процедура. Този текст ще бъде подложен на гласуване по време на дебат в Европейския парламент в Брюксел следващата седмица.

Председателят на Комисията "разбира се, ще вземе участие в този дебат", подчерта нейният говорител Ерик Мамер на ежедневния брифинг за пресата. Фон дер Лайен "има пълна увереност във факта, че (назначението) е извършено при спазване на всички съответни процедури".

Маркус Пипер все още не е встъпил в длъжност, а началната дата на договора му все още не е определена. /БГНЕС