Призракът на Кремъл зад скандала в отношенията между България и Украйна

снимка: uc.od.ua

снимка: uc.od.ua

Под това заглавие украинското издание Одесский куриер публикува свой коментар по повод обтягането на отношенията между България и Украйна във връзка с административната реформа, която готви администрацията на Володимир Зеленски.

Играта с националните интереси и чувства винаги е била любима маневра на Руската федерация при постигането на хибридните си цели…Свидетелство за това и настоящата ситуация с приемането от българския парламент на Декларацията за административна и териториална реформа в Украйна и защита правата и целостта на българската общност. В нея българските парламентаристи осъдиха разделението на Болградската област на Одеска област, като зад това обаче прозира манипулация с руските корени, коментира изданието. 

Депутат в българския парламент призова за спешна междуправителствена среща за защита правата и административното единство на българското малцинство в Украйна. По-специално се споменават споразуменията, гарантиращи правото на образование на български език и други. Така поставен въпросът е некоректен от българска страна, защото какво право има България да се меси във вътрешните работи на суверенната държава Украйна? 

Най-интересното е, че в контекста на сегашната „защита“ правата на българската общност в Украйна, по някаква причина се изтъква името на местния благодетел Антон Кисе, който е не само катализатор на разрушителните явления в Одеската област, но и в началото на „Бесарабската народна република“.

Политическите битки бушуват вътре и в самата България, в чийто контекст Антон Кисе, който се ползва с репутация не само на политик, представящ сънародници си извън България, е влязъл в ролята инструмент за популистки PR в защита правата на сънародниците си в Украйна.

В случая въпросът с новото административно деление не засяга по никакъв начин българската общност и нейните граждански и демократични права.  Но в София не слушат жителите на областите и дори не представителите на българското посолство, а колкото и парадоксално да звучи, слушат това, което говорят лица, представляващи петата колона, отбелязва изданието.

Но не само действията на петата колона в Украйна, но и политически играчи в самата България станаха причина за пълния успех на политическия финт, който може да прерасне в охлаждане на отношенията между двете страни, въпреки утвърдените през годините много позитивни контакти в различни области, се казва още в материала на изданието.

Превод: Faktor.bg