Продължава борбата с десетки пожари с помощта на доброволци и хеликоптери

Борбата с десетките пожари в страната продължава. Участват пожарникари, военни, служители на горски стопанства, доброволци.

В Сакар се очаква в гасенето да се включат армейски хеликоптери. Положението е доста тежко между селата Щит и Михалич. Там действията дадоха успех вчера, но вятърът възобнови огнената стихия и тя се разнася с голяма скорост. "Очакваме да се включат и два хеликоптера на Военновъздушните сили, също така и доброволци", заяви пред БНТ директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов.

Той е в свиленградското село Мустрак, където вече изгоряха 73 хиляди декара. Ситуацията в района е е силно критична. На широк фронт пламъците горят в района на Равна гора, Левка, Дервишка могила. Огнените езици помитат всичко по пътя си, описа картината БГНЕС.  Има изгорели няколко необитаеми къщи. Няма данни за пострадали хора. Областният управител на Хасково Мехмед Атаман издаде заповед за тотална забрана на селскостопанска работа. Обявено е частично бедствено положение в община Свиленград. 

Разраства се и пожарът в Кюстендилско. Той гори в труднодостъпна местност в планина Осогово. Засегнати са над 400 декара, от които близо 150 са гора, а останалото -  сухи треви, храсти и голи площи. Пожарът е между селата Преклоница, Коприва и Цървен дол.

Има горски пожари областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, Стара Загора, обобщава Агенцията по горите. 

И В Средна гора продължава да е критично. В петък и там се бяха включили хеликоптери. Община Хисаря сега набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето край селата Михилци и Иван Вазово. Кметът на община Калояново Младен Кичев също е поискал от пловдивския областен управител помощ от доброволци за гасенето на пожара между Песнопой и Михилци. Доброволците трябва да са облечени с памучни дрехи с дълъг ръкав, с дълги панталони и затворени обувки. Препоръчително е да се снабдят предварително с лопати и тупалки.

Сухи треви се запалиха дори в София - между кварталите "Обеля" и "Надежда". Пламъците бяха високи и изплашиха хората, съобщи БНТ. Пожарната се е справила бързо.