Проф. Близнашки: Не очаквам Конституционният съд да се намеси драстично в съдебната реформа

Разфасоването на ВСС на три органа го няма в никоя друга европейска държава

проф. Георги Близнашки

проф. Георги Близнашки

Изправени сме през следващата драма. Съдебната реформа е централен елемент на всичко, което се случва. Очаквам и трета жалба по отношение на конституционните промени, а Конституционният съд (КС) е длъжен да се произнесе по всяка една жалба. Аз обаче не очаквам някакви чудеса, тъй като смятам, че ще бъде оказан натиск върху КС. Тоест, КС няма да се намеси драстично в съдебната реформа. А последиците ще дойдат по-късно за обществото. Така коментира в студиото на Би Ти Ви  внесените жалби в КС по повод поправките в Конституцията професорът по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки.  

По думите му КС решава политически спорове с правни средства. Това е другата институция, която трябва да играе ролята на неутрална власт, но у нас нищо не е така, както трябва да бъде. 

Според конституционалистът  централният момент е свързан с ролята, която е отредена на ВСС. Разфасоването на ВСС на три органа – такова нещо няма в никоя нормална държава в Европа. Тук е зарито кучето. Но Румен Радев защитава най-вече собствената си къщичка и неговите правомощия, и нито дума не казва за съдебната реформа. Тоест, той мълчаливо подкрепя съдебната реформа. А това означава, че ни връщат назад към 80-те години на миналия век - политизирането на съдебната система, така както е в САЩ, за разлика от Европа, където тя е деполитизирана. 

Проф. Близнашки смята, че с конституцонните промени Прокурата се поставя под контрола на силните на деня, които съставляват мнозинството в НС. Сега нещата стават очевадни – че тя се политизира. Но според него това ще бъде ден до пладне, тъй като съдебната система няма да издържи дълга и след време ще се търсят други решения, но сега ще трябва да изпием тази чаша до дъно, защото ще се случат много странни неща. 

Тази реформа стана без обществен дебат, участваха тесен кръг от хора, които се оказа, че не знаят какво трябва да правят. И накрая по бавната писта се постигна някакъв ефект. Но няма фанфари. Големите конституционалисти се изпокриха. Последиците от тези промени в Конституцията ще гледаме в бъдеще.