Проф. Димитър Гоцев: Предложението на Макрон шокира македонистите

"И до ден-днешен пазят рожбата на сталинизма"

Проф. Димитър Гоцев

Проф. Димитър Гоцев

"Македонистите изпаднаха в шок, след като френският президент Еманюел Макрон представи своя проект, защото той повдигна завесата и се видя, че в РС Македония има българи и те наистина са преследвани." - заяви историкът проф. Димитър Гоцев, цитиран от БГНЕС.

Македонизмът беше донесен на щиковете на Червената армия. Сталин и Тито не позволяха на българите да се самоопределят като такива, а несъгласните бяха преследвани и убивани, напомня проф. ученият в анализ на ситуцията в РСМ:

До 1944 г. светът знаеше, че има националноосвободителна борба на българите в Македония и докато няма решение на българския национален въпрос там не може да има мир. Сърбите и гърците, които си бяха поделили Македония след Букурещкия и Ньойския договор през 1913 г. и 1919 г., не признаваха, че там има българи, наричайки ги „южнисърби“ или „българогласни елини“.

Интелигенцията в Македония

с перо и слово се бореше срещу сръбското и гръцкото влияние

Тя не позволи до 1944 г. българското население да бъде ерозирано, а българската национална идея да бъде изместена, така че въпросът за Македония да стане сръбски или гръцки въпрос. До 1944 г. това беше български въпрос. Заради това отношенията на България с нейните съседи не бяха добри.

Автономията на Македония беше залегнала в Берлинския договор и по същество беше измислица на Великите сили. Нашите национални революционери я приеха след това като спасителна идея и се бореха до последно за нея. Идеите на автономия, федерация и независима Македония са български.

Когато рухна Югославия през 1941 г.

българското население само създаде акционни комитети и българска власт, т.е. самоопредели се като българско още преди влизането на българската армия. Двигател на тази идея беше интелигенцията, която при това беше преминала през сръбската образователна система. Тези хора не искаха нито автономия, нито федерация, те искаха национално обединение.

И докато народът на Македония се самоопредели като българи, Коминтернът, Сталин и Тито подеха идеята за неговото откъсване от България, възраждайки по същество великосръбските идеи на Цвийч, Белич и Новакович, които проповядваха, че в Македония живее аморфна маса, която може да бъде и сръбска, и българска в зависимост от това, кой владее тези земи. В рамките на Кралство Югославия сърбите владяха Македония почти 23 години, но не успяха да променят съзнанието на българското население, създавайки от него „прави сърби“. . Македонистите я владеят вече 80 години, но там има хора, които се определят като българи, без дори да са идвали в България.

Македонизмът дойде в Македония на щиковете на Червената армия,

не беше дадена възможност за самоопределение на българите. Сталин и Тито обявиха, че няма да има вече българи, че населението е заблуждавано, че е българско и му създадоха „македонска история и език“. Всички, които се противопоставиха на тази идея бяха преследвани с помощта на мракобесния Закон за националната чест и бяха избити. Така бе обезглавен елитът на българите. Македонизмът беше създаден умишлено на противобългарска основа, за да отроди и асимилира българите.

Тази ситуация започна да се пропуква в началото на 90-те години, когато се сгромолясаха Югославия и СССР. Чрез референдума проведен на 8 септ. 1991 г. населението в Македония пожела да се откъсне от Белград, възродиха се идеи за изоставяне на т.нар. караджица, посърбената азбука, в много селища възникнаха сдружения на репресираните от сърбокомунистическите власти като „великобугари“, „михайловисти“ и „ВМРО-вци“. Просръбската македонистка номенклатура и агентите на зловещата Държавна сигурност на югославския диктотор Йосип Броз Тито УДБ-а, аналог на КГБ, не позволиха процесите на възраждане на българщината в Македония да се развият. Пример за тяхната успешна намеса е превръщането на ВМРО-ДПМНЕ в организация, която се противопоставя на българската идея и следва стила и методите на комунистическата югославска пропаганда.

Македонистите и до ден-днешен пазят рожбата на сталинизма,

за да могат да воюват срещу България. От друга страна, България все още не може да разобличи корените на македонизма.

Влизането на България в Европейския съюз има огромна полза за нас. На 1 август 2017 г. подписахме Договора за приятелство и добросъседство, но той не само не се изпълнява от Скопие, но скопските македонисти се нахвърлиха върху него. Европейците видяха, че зад македонизма стоят други сили, които пречат наевропеизацията на Македония.

Франция и Еманюел Макрон с тяхната експертиза за Балканите бяха най-подходящите, за да направят

предложение от името на Европа

Българите посрещнаха с радост проекта на западната и френска дипломация, а македонистите заедно със своите покровители се обявиха против. Те късаха и палеха проекта пред очите на Европа и най-висшите й ръководители в лицето на Урсула фон дерЛайен. Те насочиха цялата си омраза към ЕС.

Македонистите изпаднаха в шок от предложението на Макрон, защото то открехна вратата за истината. Истина, която се крие и преследва. Истина, че там живеят българи, които не могат да се самоопределят като такива, защото не им се позволява. Македонистите се страхуват, че Европа ще признае съществуващата българщина със своя история и език.

Само демократизирането на институциите в РСМ, даване право на свободна самоизява на населението и добрите отношения с България е пътят на Скопие към Европа и членство в ЕС.

Проф. Гоцев е преподавател по Нова и най-нова история на България в СУ „Св. Климент Охридски“. Той произхожда от известен български род от РСМ. Неговият баща Георги Гоцев е преследван и е излежал 12 години в затворите на югославския диктатор Тито поради българския си произход и борбата за Независима Македония след 1945 г. След промените от 10 ноември 1989 г. той създава ВМРО-СМД, което е наследник на ВМРО на Тодор Александров и е негов председател от 1990 до 1993 г. Проф. Гоцев е сред възстановителите на Македонския научен институт и негов директор в продължение на 16 години.