Проф. Павлов: РСМ е последният резерват на Титовия македонизъм, в който се разиграва театър на абсурда

ВМРО-ДПМНЕ следват чужди мантри, особено на Москва и Белград, казва още историкът

проф. Пламен Павлов

проф. Пламен Павлов

РСМ е последният резерват на Титовия македонизъм. Ставаме свидетели на някакъв "Джурасик парк". На пръв поглед е нелепо, но е факт. Така образно описа ситуацията около вписването на българите в македонската Конституцията историкът проф. Пламен Павлов.

"Ставаме свидетели на поредната абсурдна сцена с обсъждането на един въпрос, който е съвършено ясен. Едва ли в залата на Македонското народно събрание има съмнение, че в РСМ живеят българи. Настойчивостта на т. нар. опозиция, по-скоро т. нар. ВМРО-ДПМНЕ, е показателна за страха от истината и за нежеланието да се поеме по европейски път. Поведението на Християн Мицковски и неговите съпартийци говори за отказ от влизане в ЕС и автономно управление, а по-скоро за следване на чужди мантри, особено на Москва и Белград“, обясни в интервю за "Фокус" ученият. 

"Според мен обществото в огромната си маса е убедено, че РСМ трябва да бъде в ЕС. Друг е въпросът този театър на абсурда доколко му влияе“, коментира още историкът.

Проф. Павлов е категоричен, че какъвто и да е резултатът от промените в Конституцията, няма да промени факта, че в Северна Македония съществуват българи.

Според него е напълно възможно промените да минат в Скопския парламент. Ако това, обаче, не се случи "ще бъде груба грешка, едно престъпление на част от политическия елит към собствения си народ и бъдещето му“, убеден е ученият.

"Следим с тревога какво се случва, защото това, което се случва в Скопие наистина излиза извън рамките на нормалното политическо поведение“, обобщи ситуацията проф. Пламен Павлов.