Проф. Тодор Галунов: Назрял е моментът за промяна на модела за правене на политика

Тодор Галунов

Тодор Галунов


"Няма да се стигне до съставяне на кабинет с втория мандат. Гласовете, на които се разчита, са малко. Математически сметката няма да излезе. Отиваме към още по-невероятния опит с третия мандат. Напразно беше загубено толкова парламентарно време", каза пред БНР политологът проф. Тодор Галунов.

И допълни, че това е урок за бъдещи политици и действащи партии: 

"Партиите трябва да разберат, че вариантът за кабинет не може да бъде една или две партии да имат смазващо мнозинство и в парламента да липсва реална опозиция. Дали ще има баланс между експерти и партийни фигури - няма значение. Сега берем плодовете на модела на правене на политика само с тяснопартийни фигури. Назрял е моментът за промяна на модела за правене на политика. Партиите имат нужда от по-свежи лица". 

Политологът посочи, че партийната ни система се нуждае първо от кадрово и след това от идейно освежаване:  

"Партийната система няма как да се освежи насила. Партиите сами могат да се прегрупират, обединят, но това става по естествен път. Когато моделът е двупартиен или трипартиен, основната идейна политическа борба се разгаря вътре в партията. Това няма да се хареса в България, защото в българския модел сякаш е залегнало, че партийността е свещена крава. Българският политически модел, както е тръгнал, ще се запази същия". 

Проф. Тодор Галунов подчерта, че не можем да оставим парламента в зависимост от волята на президента кога ще връчи мандата:  

"Схемата убива идеята за служебен кабинет. Действията на президента и на служебния кабинет задълбочават политическата криза. Или имаме парламентарно правителство, или отиваме на избори. Вината е поравно между президента и партиите - президентът се бави, но партиите не протестират, значи има харесва да не носят отговорност. На някои партии видимо им е по-добре да бъдат парламентарна опозиция. Опозиционният депутатски стол изглежда е по-изгоден от депутатския стол в управлението".