Проф. Дилян Николчев: Руската църква е не просто ерес, тя не е църква

Нейни служители освещават ракети с име „Сатан“

проф. Дилян Николчев

проф. Дилян Николчев

„Богословите по света казват, че Руската православна църква е изпаднала в ерес, бих отишъл по-далеч – тя не е църква.“ Това заяви пред бТВ проф. Дилян Николчев – богослов, специализирал църковно право.  

Той се аргументира, като напомни, че служители на РПЦ освещават ракети с име „Сатан“ (на руски – дявол, сатана) и благославят войната на Русия срещу Украйна, преди това – срещу Сирия.

„Руската църква е нещо като църква, но не е църква“, посочи проф. Николчев.

По думите му, тя е агентура на атеистичната КГБ (днес ФСБ), служителите ѝ носят расо, но всъщност те не са духовници. Предстоятелят на руската църква е висш офицер от КГБ и това официално е признато от руските власти. Същото важи за по-голямата част от синода им.

По казуса с т. нар. руска царква той заяви, че самата руска страна я затвори.

Проф. Николчев подчерта, че каноните на православната църква забраняват в една автокефална църква да съществуват алтерантивни структури като „руската църква“ в София, още по-малко да се създават паравоенни групи, както това се е случвало в същата тъзи царква.

 „На територията на БПЦ и в нейния диоцез може да се разпорежда само БПЦ“, отбеляза богословът като се позова на Закона за вероизповеданията.  

Той поясни, че в Москва има българско подворие, но определената за целта църква е руска собственост и в нея служат само руски свещеници, с изключение на представителя на БПЦ.

Проф. Николчев изрази недоумение, че посолството на Русия представлява руската църква, която би трябвало да е религиозна институция.

Той запита дали руските свещеници-агенти всъщност не се крият зад дипломатическия имунитет на руското посолство.