Разкрития на прокуратурата: Двама полицаи изнудвали граждани, взели 1000 лв. подкуп

Прокуратурата иска мярка „постоянен арест“

Подкуп от 1000 лева са взели двама полицаи, командировани на 17 ноември от София в района на пътя Симитли-Разлог. Това стана ясно днес на брифинг на прокуратурата.

Случаят е показателен по отношение на контрола над движението по пътищата, както и за морала и корупцията сред служителите на реда. Заради необходимостта от пълнообхватен контрол по пътищата, е взето решение от ГД "Национална полиция" по регионите да бъдат изпращани патрули от пътната полиция, които да осъществяват превенция на корупцията.

В четвъртък, 17 ноември, в района на ОДМВР-Благоевград е изпратен наряд от ГД НП. Вместо да бъде постигната целта на закона, полицаите са се отклонили драстично от задълженията и са извършили няколко деяния, обявиха на брифинг по повод образуваното досъдебно производство срещу двама служители на МВР за подкуп. Информацията за хода на разследването на извършеното престъпление представиха прокурор Ирина Аспарухова, говорител на Окръжна прокуратура – Благоевград, и наблюдаващият прокурор Ивайло Филипов.

Първият случай е от 15 ч. в посока Банско-Симитли. Полицаите забелязали в насрещното, че се движи МАН с дървесина. По думите на служителите, камионът бил във видимо „разнебитено състояние“. Това ги провокирало да обърнат движението си и със светлинен сигнал да спрат автомобила. Установено е, че професионалната карта за квалификация на водача е изтекла. Това ги мотивирало да му обяснят, че глобата е около 1800 лв. и че предстоят тежки санкции за него. Тази санкция може обаче да бъде извършена от ДАИ, а не от служителите, които охраняват движението и уведомяват компетентните служби.

Водачът – притеснен, попитал как може да се действа и дали не може по друг начин да се реши въпросът. Единият полицай казал, че ако става дума за 10-20 лв. няма нужда от разговор. Водачът посочил, че има в себе си 500 лв. Другият служител на МВР забелязал, че в натоварената дървесина – бук, имало и дъб, всички отсечени дървета били с контролна марка от РДГ. Въпреки това полицаите казали на водача да звънне на шефа си, защото имало разминаване между превозния билет и наличната дървесина. Говорили са и с шефа на шофьора след час – тъй като шефът пристигнал от Гоце Делчев. Другият полицай казал: „Хайде сега да оправим твоята глоба“. Водачът сложил парите в документите за автомобила и ги дал на полицая Служителят на МВР взел 5 банкноти от по 100 лв., поставил ги в служебния си автомобил. Върнал документите. На шефа е обяснено, че санкцията за незаконен добив на дървесина е 20 000 лв. Попаднали на костелив орех, тъй като шефът бил убеден, че не е в нарушение и казал „да правят каквото решат“. Единият от полицаите го информирал, че въпросът може да бъде решен срещу 1500 лв. Собственикът на фирмата отказал и те го пратили в колата му „да си помисли“, а полиците щели да се обадят на служители на РДГ, за да направят проверка. Междувременно отново извикали шефа и попитали дали е размислил. То обаче бил категоричен, че пари няма да даде. Един от полицаите предложил „да се срещнат по средата на сумата“. Шефът бил ядосан и казал да конфискуват всичко, че няма проблем - ще понесе каквото трябва. Товарният автомобил е транспортиран до РДГ–Разлог. Превозният билет е за 22 кубика бук, но между нея имало и 2 кубика дъб. Буковите и дъбовите дървета са на една цена, но дъбовите не са отразени в превозния билет. Фирмата е изрядна откъм документация за добив на дървесина. Горските са освободили дървесината без санкция, като са коригирали превозния билет.

Служителите на МВР са си тръгнали за София, при Градево и махала „Кърджалийска“ – полицаите видели кола „Опел Астра“, която спрели със звуков и светлинен сигнал. Колата спряла и поискали документи за проверка на водача – мъж от Симитли, който пътувал с внучето си. Ходил до Банско, за да купи новородено теленце. Водачът казал, че е свидетел на предната проверка при Предела. Документите му били редовни, но полицаите видели теленцето. Казали, че водачът е в нарушение, защото превозва теле без ушна марка. Санкцията била около 2000 лв. и конфискация на автомобила. Водачът казал, че ще пусне телето да избяга, но няма парите и помолил да не му бъде отнета колата. Служителите видели, че детето слуша и един от тях му казал да затвори прозореца. Служителят помолил детето да запали автомобила, за да може да активира системата и да се затвори прозорецът. Водачът казал отново че има само 100 лв., при което служителите отговорили:  „Вдигни мизата“. Поискали 500 лв. Той казал, че живее наблизо – в кв. „Ораново“, и оттам ще даде парите. Те не познавали този квартал и се съгласили да го последват. Междувременно водачът се обадил на дъщеря си да задели парите, определени от семейството преди това за закупуване на дърва. Разбрали се служителите на МВР да го чакат на входа на квартала. Водачът е взел парите от дъщеря си и ги дал в ръката на едния от тях през прозореца на колата.

Служителите са се прибрали в София около 21,45 ч. Служебният автомобил, с който пътували, не е снабден с видеонаблюдение, каквото задължение имат всички служебни автомобили. Полицаите не са имали боди камери. Записи за този ден – 17 ноември, липсват. Служебният автомобил не е имал и джипиес система.

Тези служители не са контролирани, а те самите би трябвало да осъществяват контрол срещу корупцията.

"Благодаря на гражданите, които са се осмелили още същата вечер, да подадат жалби в районните управления на МВР", заяви Ивайло Филипов. "Подчертавам, че сигналът е подаден от сина на гражданина на Симитли на телефон 112", допълни Филипов.

Имало е и заплаха,  отправена към жителя на Симитли: „И да не смееш да кажеш някъде, защото ще те намерим.“

При първият случай не се е стигнало до такъв стрес, тъй като собственикът на фирмата е имал опит. На прибиране към Гоце Делчев след случая, шофьорът споделил на началника си, че е дал 500 лв. на полицаите. Шефът е подал жалбата в РУ-Гоце Делчев.

Този служебен автомобил е изпращан 5 пъти в област Благоевград да прави проверки и петте пъти не е бил снабден с необходимите проследяващи устройства. Разследва се дали и другите екипи не са действали като колегите си предвид липсата на проследяване на автомобила.

Заведена е преписка и е започнала проверка. Прокуратурата е уведомена едва на следващия ден, каза Филипов. Той обяви, че случаят е докладван още същата нощ в ОДМВР-Благоевград, около 22 ч. За мен стой въпросът защо веднага не е докладвано на прокуратурата и защо се е започнало със снемане на обяснения, а не с разпити директни на гражданите. На този въпрос трябва да бъде поискан отговор, добави Филипов. Обясненията са подробни, но за мен е притеснително, че по наше искане от ОДМВР-Благоевград, имената на служителите ни бяха предоставени на петия ден след случаите, каза прокурорът.

Лицата са задържани в София на 24 ноември от служители на „Вътрешна сигурност“.

ОДМВР-Благоевград е поискала справката веднага след случая, но тя е забавена от Главната дирекция.

Служителите са в системата от 15 години. Единият е на 37 г. – той е старши по наряд, другият е на 42 г.

Полицаите отричат, че са взимали пари, обяснили, че това е акция срещу тях, защото „изпълнявали добросъвестно задълженията си“.

СРС не са използвани при акцията. Има обаче снимкови материали.

Законът предвижда затвор от 3 до 10 г., лишаване от права да упражняват определени професии и глоба до 20 000 лв.

От прокуратурата ще поискат мярка „постоянен арест“. Тя ще се гледа в съботния ден. /БГНЕС