Гешев: Категорично са разкрити директни транзакции от руски фирми към криптобанката NEXO

Прокуратурата събира данни, ще ги изпрати в САЩ

Иван Гешев

Иван Гешев

Няма целенасоченост при разследването на работата на NEXO, заяви главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БНР. Изявлението беше направено преди заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси.

Той уточни, че разследването е образувано септември и са планирани действия за декември. 

"Чух обвинения за някаква целенасоченост. Не виждам каква целенасоченост биха могли да имат американските прокурори и колегите от другите партньорски страни", добави главният прокурор. 

Гешев допълни, че по казуса събира информация, която ще изпрати на колегите си в САЩ.

„Категорично са разкрити директни транзакции от руски фирми към криптобанката NEXO, както и има сведения за координация между NEXO и ирански терористични организации“, каза той.

„Имам доста подробна информация, предполагам в една конкретна медия ще излезе повече информация, знаете че има редица нередности по отношение на криптобанката, след като направим нужното проучване, ще дадем информация“, увери обвинител №1  в отговор на депутатски въпрос относно случая NEXO и финансирането на "Демократична България".

„Не ми е известно да има молба за правна помощ от страна на САЩ към разследването на криптобанката. Ако постъпи искане към разследване , то такова трябва ДАНС да осъществи, защото той е разследващият орган. Моите правомощия са безспорни за всеки, който е запознат с Конституцията. Надежда Йорданова от ДБ не е запозната с тях, поискахте оставката ми, но стана ясно, че няма аргументи за това. В една държава в ЕС, ако това се случи има последствия, но това са особеностите на нашата система." - обърна се главният прокурор към Надежда Йорданова от ДБ.

"Сега спекулацията за ролята на главния прокурор е ненужна. Понеже казахте, че съм заплаха за ООН и ЕС, то аз искам да кажа, че нямам право да изказвам лично мнение, това се отнася и за всички политически фигури – това, което казвате, са тотално лични мнения“, каза Гешев,, като се обърна към Бойко Рашков от ПП.

"Бих казал, че понеже, разбира се, това е шега, в НС, ако желаят народните представители, могат да променят Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт в посока, че когато се разследват определени лица, които имат определена дейност с търговски дружества, задължително се проверява кои са техните политически приятели и кого спонсорират и след като се установи или не се установи, че има такива, разследващите, прокурорите да се свържат с тези политици, а може би с НС и да поискат разрешение за конкретна дата." - коментира главният прокурор.