Промените в нагласите на руснаците към войната тревожат Кремъл

Това показват данни от социологически проучване на организацията "Хроника"

Независимата руска опозиционна социологическа организация "Хроника" преставя актуална информация за отношението в руското общество почти две години след руската инвазия в Украйна, които красноречиво говорят за рязка промяна на нагласите сред руснаците по отношение на започната от Путин война.

Данните от телефонно проучване, осъществено между 17 и 22 октомври 2023 г. показват, че респондентите, които са "последователни" поддръжници на войната, тоест тези, които са изразили подкрепа за войната, не подкрепят изтеглянето на руските войски от Украйна, без Русия да е постигнала целите на войната, и смятат, че Русия трябва да приоритизира военните разходи, са намалели от 22% на 12% между февруари 2023 г. и октомври 2023 година.

40 процента от респондентите подкрепят изтеглянето на руските войски от Украйна, без Русия да е постигнала целите на войната, и че този брой остава постоянен на около 39-40 процента през цялата 2023 г. 33% от респондентите не подкрепят изтеглянето на руските войски и подкрепят продължаването на войната, като този брой последователно намалява от 47% през февруари 2023 г. на 39% през юли 2023 г.

Неотдавнашно проучване на независимата руска социологическа организация "Левада център", публикувано на 31 октомври, посочи, че 55% от анкетираните смятат, че Русия трябва да започне мирни преговори, докато 38% са за продължаване на войната.

Войната на Русия срещу Украйна създаде нови социални напрежения и изостри съществуващите в Русия, които остават силно видими в руското информационно пространство въпреки продължаващите усилия на Кремъл за цензура. Роднините на мобилизирания персонал продължават да отправят широко разпространени оплаквания и призиви за помощ за мобилизирания персонал въпреки докладваните руски усилия за цензуриране на подобни оплаквания, се казва в доклад на Института за изследване на войната, позициониран във Вашингтон.

На 29 ноември руският опозиционен вестник "Важное искусство" съобщи, че от началото на пълномащабната инвазия в Украйна през 2022 г. руснаците са изпратили над 180 000 жалби по въпроси, свързани с Министерството на отбраната (МО), до Службата на президента на Русия за работа с жалби на граждани.

Съобщава се, че по-голямата част от тези жалби се отнасят до плащания на войници, мобилизационен статус, изчезнали лица и лошо медицинско обслужване.

Кремъл също така се възползва от неотдавнашното етническо напрежение в Русия, за да подкрепи текущите мерки за генериране на сила и да се обърне към руските ултранационалисти, създавайки цикъл, който поддържа това напрежение на преден план в ултранационалистическия диалог.

Украинското Главно военно разузнавателно управление (ГРУ) съобщава, че в Русия, особено в Западна Русия, се увеличават протестната дейност и социалното напрежение поради войната в Украйна и че висшите ешелони на руското ръководство обсъждат тези напрежения.

ГУР отбелязва, че нарастващата престъпност, злоупотребата с алкохол, инфлацията и високите цени на потребителските стоки също допринасят за нарастването на социалното напрежение.

Кремъл вероятно е загрижен за това как променящите се руски възприятия за руската война в Украйна ще повлияят на резултата от президентските избори в Русия през март 2024 г. и прилага мерки, за да гарантира, че действителната електорална подкрепа на руския президент Владимир Путин няма да се основава на успехите на руското бойно поле.