Провалите на руското ГРУ на фона на пандемията Covid-19

От кибертероризма в ЕС до намеса в изборите в Беларус и нахлуването в Украйна

снимка: informnapalm.org

снимка: informnapalm.org

Пандемията COVID-19 се превърна в истинско изпитание за човечеството. Трудно е да се оценят нейните мащаби, но не бива да се подценява и друга, не по-малко коварна опасност, която заплашва много държави по света – хибридната агресия на Руската Федерация. Тя има много общо с коронавируса: за някои тя преминава почти безсимптомно, но все по-често в различни части на света „се повишава температурата“ и започва треска. И тука, както в човешкия организъм, много зависи от имунитета – дали той е в състояние самостоятелно да преодолее болестта или бързо да я локализира, пише в свой коментар изданието informnapalm.org.

Не минава и седмица, без в световното информационно поле да се завърти информация за поредните хибридни атаки, инициирани от руските специални служби срещу суверенните държави. В предишния ни обзор обърнахме внимание на скандала около евентуалното участие на руските специални служби и правителството във финансирането на тероризма в Афганистан и руската игра на мускули край украинските граници. А преди две седмици избухна скандал заради кибер диверсиите от руски хакери, работещи за разузнаването на РФ, които се опитаха да откраднат изследвания по ваксини и лечение на COVID-19 от академични и фармацевтични институти по света. През тази седмица някои от тези теми получиха развитие.

Санкции на ЕС срещу служители на ГРУ на Русия

На 30 юли ЕС наложи санкции срещу четирима руски хакери, работещи за Главно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на РФ (по-известно е предишното име на тази разузнавателна структура – ГРУ). Под европейските санкционни мерки попаднаха сътрудниците на ГРУ на Русия Алексей Моренец, Алексей Минин, Олег Сотников и Евгений Серебряков, които по-рано бяха заподозрени и в операции в САЩ, Нидерландия, Бразилия, Малайзия и Швейцария. Освен това ЕС наложи санкции и върху добре познатата структура на ГРУ – Главния център за специални технологии на Главно управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили. Както е отбелязано в доклада, отделни служители и цели звена на разузнавателните структури на РФ, срещу които са наложени новите санкции на ЕС, са замесени в атаки срещу Организацията за забрана на химическо оръжие, атаки срещу WannaCry и Cloud Hopper, както и в добре познатата на украинците атака с вируса NotPetya. Припомняме, че през 2017 година в Украйна жерта на руския вирус NotPetya бяха финансови, енергийни, телекомуникационни компании, медии, държавни структури. Сред пострадалите бяха летище Бориспил, „Укрпошта“, „Укртелеком“, Министерството на инфраструктурата на Украйна и други.

Тука припомняме интервюто с бившия главнокомандващ на въоръжените сили на САЩ в Европа, експерт в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA), генерал-лейтенант (от запаса) Бен Ходжис, публикувано от „Украинска седмица“ на 10 юли. Тогава Бен Ходжис отбеляза, че ако Кремъл реши да започне нова офанзива срещу Украйна, трябва да очакваме мощни кибератаки, насочени към унищожаване на системите за комуникация и контрол.

Беларус под прицела на Русия

За щатните и нещатни сътрудници на ГУ на ГЩ на ВС на РФ през тази седмица се говореще не само в контекста за намесата в компютърните системи на разни страни по света.

На 29 юли в Беларус бяха задържани 33-ма граждани на Руската Федерация, влизащи в състава на група руски диверсанти от т.нар. ЧВК „Вагнер“ – прокси формирование, използвано от ГУ на ГЩ за незаконни военни операции зад граница. Бойците на ЧВК „Вагнер“ бяха активно използвани в Украйна, Сирия, Либия и други военни конфликти. Специалните служби на Беларус съобщиха, че това е само част от група от 200 души, пристигнали в страната, за да дестабилизират ситуацията на фона на изборите.

На сайта на международната разследваща общност InformNapalm има публикувани множество разследвания за тази хибридна военна структура, която изпълнява мръсните задачи на Кремъл под ръководството на руското разузнаване. Руските специални служби, съвсем очаквано, се опитаха да размият поредния си провал с поредица от фейкове и дезинформация, които контролираните от Кремъл медии подхвърляха почти ежеминутно в информационното пространство. Беше вкарана дори тежката артилерия: ситуацията коментира и прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков и руския посланик в Беларус Дмитрий Мезенцев. Последният дори изложи собствената си фантастична версия за причините за престоя на вагнеровците в санаториума „Беларусочка“ край Минск. Руските наемници уж били обикновени охранители, които минавали транзит през Минск, но закъснели за полета за Турция и били принудени временно да останат в санаториума. Тази версия не издържа на критика по много точки. Човек може само да си представи как биха реагирали турските спецслужби, ако в страната им наистина бъде прехвърлен цял взвод от ЧВК „Вагнер“. Турските военни в Либия ефективно унищожават тези руски части с атакуващите си дронове и гледат на вагнеровците като на преки врагове.

На 30 юли InformNapalm публикува две разследвания, които напълно развенчават тази версия на руснаците.

В публикацията „ТОП 9 факти, какво всъщност са правили групата руски бойци от „ЧВК Вагнер“ в Беларус“, подробно са изложени фактите, които неутрализират тромавите опити на руската страна да оправдае присъствието на цял взвод от наемници в друга държава. Сред задържаните има лица, зад които се влачи кървав шлейф от участието им във войната срещу Украйна, както изпълнението на военни задачи в Близкия изток и Африка.

В материала „Русия се готви за намеса в изборите в Беларус“, подготвен от анализатори от Института за глобални заплахи и изследвания на демокрациите (IGTDS), се обсъжда, че задържането на групата руски наемници от „Вагнер“, сред които и снайперисти с боен опит, може да сочи за подготвян от Кремъл сценарий за дестабилизация на Беларус с разстрел на мирни протестни акции, които се очакват във връзка с изборите. Този сценарий много прилича на събитията на Майдана в Киев през февруари 2014 година. Разбира се крайната цел на Русия, ако този сценарий бъде приложен, е въвеждането на „военен мироопазващ контингент“, уж за стабилизиране на ситуацията, и реалния аншлус на Беларус.

Редакторът на беларуска езикова версия на InformNapalm Дзянис Ивашин публикува интересна карта на страницата си във Фейсбук, с коментар, че санаториумът „Беларусочка“, където са задържани руските диверсанти, се намира на брега на язовир Дрозд, само на 5200 метра от резиденцията на президента на Беларус. Несъгласуваното настаняване на руски наемници и снайперисти, практически в близост до жилището на Лукашенко, може да изплаши президента на Беларус, да предизвика острата му реакция на действията на руснаците и да доведе до обявяването им в публичното пространство.

И тук трябва да се подчертае, че в този случай Беларус действа доста прозрачно и изненадващо адекватно, което опровергава теорията за предполагаема съвместна специална операция на руските и белоруските специални служби, която би трябвало „да повиши рейтинга на Александър Лукашенко в навечерието на изборите„. Първо, тези събития е малко вероятно да убедят противниците на Лукашенко, и второ, съмнително е, че проруски настроеното население внезапно ще промени позитивното си отношение към „руския свят“, отчитайки, че сред лидерите на белоруското протестно движение има откровени ватници, които подкрепят анексията на украинския Крим.

Репортажите за ареста на вагнеровците по централните белоруски телевизионни канали удариха силно по външнополитическия имидж на Русия. Светът отново видя, че Русия е страна-агресор, която може да използва цял взвод от своите наемници дори срещу най-близките си съюзници. Беларусите публикуваха видеозапис от задържането на цяла група руски наемници, показаха паспортите им, жетони с личните им номера в ЧВК Вагнер, извикаха посланиците на Руската Федерация и Украйна. При това украинските дипломати бяха поканени не защото някои от задържаните имат освен руски, и украински паспорти, а за да информират Украйна за ситуацията и да се обърнат към страната за помощ. Задържаните диверсанти ще бъдат проверявани за извършване на престъпления в Украйна по време на участието им във войната в Донбас.

Тази история е в началото на развитието си, и може да донесе още изненади. Специалните служби на Беларус (възможно благодарение на техните западни колеги, като се има предвид, че през февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео направи първото си официално посещение в Беларус и заяви подкрепа за суверенитета на страната) задържа голяма група бойци, работещи за руското военно разузнаване. САЩ следят отблизо действията на това прокси формирование на ГУ на ГЩ на ВС на РФ, периодично налагат санкции на лица и структури, финансово свързани с ЧВК Вагнер, и наблюдават тяхното движение в зоните на конфликти. Страните от НАТО вероятно също не искат да получат по границите си плацдарм за руска агресия, която може да се прехвърли от Беларус и по-нататък върху балтийските държави. Затова локалният успех на специалните служби на Беларус може да не е случаен, а медийното отразяване да е предизвикано не от страха на Лукашенко, а да е прагматично изчислен медиен компонент в противодействието на руската агресия.

Дали на фона на този скандал Путин ще ограничи плановете си за дестабилизиране на ситуацията в Беларус? Дали задържането на една от групите вагнеровци ще го принуди да изтегли останалите наемници и да отложи агресията? Още не знаем. Но трябва да се помни, че превземането на Беларус не само отваря за Русия пространство за придвижване на запад, но й осигурява и плацдарм за нападения срещу Украйна от север, така че обръщаме голямо внимание на тези събития в съседната страна. Не са изключени и други сценарии за дестабилизация на Беларус или агресия срещу Украйна, ако Путин реши да играе ва банк.

Донбас: затишие пред буря

А темата за агресията в Донбас засега е поставена на пауза за целия свят. Президентът на Украйна за пореден път се опита да убеди всички, че „Режимът на тишина“ е възможен, макар че вече признава, че Русия не може „просто да спре да стреля“ и нарушенията все пак има. На този фон, по време на заседанието на Постоянния съвет на ОССЕ, Украйна информира международната общност за хода на предишното подобно примирие, което беше в сила от 21 юли 2019 г. до 26 юли 2020 г. Тогава въоръжените формирования на Руската Федерация извършиха 4226 нарушения на примирието. Интересно, че тогава пресцентърът на OOС (командването на украинските сили) съобщаваше за пълното отсъствие или за единични обстрели, а доброволците от InformNapalm обърнаха внимание на това и седмици наред сравняваха докладите на ООС и ОССЕ..

Но обстрелите не са единственият инструмент за хибридна агресия. Те наистина намаляха временно в Донбас, но това по-скоро се дължи на очакваното поредно попълване на боеприпаси от Руската Федерация. На 30 юли Министерство на външните работи на Украйна отправи протестна нота до Русия заради поредния „хуманитарен конвой“, който нахлу в Донбас. Такива „хуманитарни конвои“ от Русия понякога тайно, без излишна публичност, а понякога открито, под прикритието да доставки на „храна или лекарства“ на жителите на Донбас, прехвърлят на окупираните територии неясни товари, включително могат да бъдат от оръжие и боеприпаси. В своите разследвания доброволците от InformNapalm  неведнъж са отбелязвали, че под прикритието на „хуманитарни конвои“ през границата влиза руска войска. Установено е, че военните от 108-ми десантно щурмови полк на Руската федерация са били в състава на „хуманитарни конвои“ за Донбас. Един от военнослужещите от 22-ра бригада на специалните сили на руското ГРУ, взели участие в превземането на Крим, впоследствие беше забелязан като участник в „хуманитарните конвои“ под прикритието на руското Министерство за извънредни ситуации.

Така, че поредното затишие и намаляване на обстрелите не са повод за надежди за постепенно разрешаване на конфликта и прекратяване на войната, а само възможност за въоръжените сили на РФ да попълнят боеприпасите си и да се подготвят за поредната ескалация и изпитание за издръжливостта на Украйна.