Проведе се традиционният Синаксис в Константинопол

Беше официализиран Патриаршеският орден, с който беше отличен Бойко Борисов

Днес приключва традиционният Синаксис (Свещено събрание) на цялата Йерархия на Вселенската Патриаршия в Константинопол, който се провежда веднъж на три години. Йерархията на Вселенската Патриаршия е съставлявана от архиереите (владиците), принадлежащи към нея, които са екзарси, архиепископи, митрополити, епископи и хореепископи, наброяващи общо около 200 души от целия свят – Европа, Северна Америка, Южна Америка, Австралия и Океания, Южна и Източна Азия и Турция.

Предстоятел на Йерархията на Великата Христова Църква-Майка на Константинопол е Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей I.

Синаксиса се открива винаги на първи септември, когато Православната църква отбелязва началото на Новата Църковна година. Извършва се специална служба за началото на Индикта и се подписва Акт за новия индикт от Вселенския патриарх, представителя на Йерусалимския патриарх в Истанбул и всички йерарси на Цариградската Патриаршия. 

След богослужебната церемония за Новата Църковна година в следобедните часове се открива Тридневния синаксис на Патриаршията, провеждан веднъж на три години по различни теми.

Тази година значим акцент в панелите по съборните съвещания са противоеклесиологическите еретични учения и противоканоническите действия на Московската Патриаршия – както покрай действия в диоцеза на самата Руска православна църква на територията на Руската Федерация, подкрепата на агресията срещу Украйна, намесата в юрисдикцията на древната Папска Патриаршия на Александрия и цяла Африка, така и хибридните атаки срещу представители на Православната църква в отделни Поместни автокефални и автономни Църкви, особено на Балканите и в Кавказ.

На 2 и 3 септември т.г. конферентните срещи-разговори, дискусии и цялостни конферентни обсъждания към Синаксиса на Патриаршията, провеждащи се в истанбулския хотел “Гранд Хаят” засягат значими теми за схизмата в Православието чрез самоотделянето на Руската църква и сателите ù (България, Сърбия и Антиохийссата Патриаршия в Дамаск, Сирия) от Вселенското Православие, представляващо “Една, Свята, Съборна и Апостолска Църква” (Символ на Вярата) с отказа за участие в Светия и Велик Събор на Православната църква на о-в Крит през 2016 г., когато Москва пое по пътя на разкола, който самочинно и своеволно потвърди със скъсването на евхаристийното общение с Църквата-Майка в Константинопол през 2019 г., поставяйки така сама себе си в изолация и от Християнска църква от 24 февруари 2022 г. взе курс към джихадистка секта от типа на Ислямска държава.

Основа за някои доклади и съвместни документи на Синаксиса на Вселенската Патриаршия са специално писмо на Негово Блаженство Папата и Патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II, който моли патриарх Вартоломей и йерарсите на Вселенския Престол за съдействие пред международните институции и държавни и правителствени ръководители за незаконните набези на Руската църква в Африка, оплаквайки се от пълното мълчание на модерните автокефални Поместни православни църкви. Писмо на бившия български министър-председател Бойко Борисов по повод рождения ден на Вселенския патриарх Вартоломей, който се пада веднъж на четири години – на високосния 29 февруари също е основа по подготовката на някои съвещателни книжа на Вселенската Патриаршия, което е видно от официлните тримесечници на Свещения Център на Православието. (Факсимилета от писмата следват по-долу.) 

На 30 юни т.г. докато се провеждаше в Синодалната палата в София Патриаршеския избирателен събор под диригентството на Митрофанова в Народното събрание пък Вартоломей награди с най-високото отличие на Патриаршията Орден “Пресвета Богородица Облажена” с лента Борисов заради държавно-църковните му политически позиции в защита на международнопризнатия Критски събор.

Работата на Синаксиса е в следните важни сесии: „Междуправославни и междухристиянски отношения“; „Майката Църква в съвременния свят“ и „Църквата и геополитически въпроси“. Старшият митрополит на Халкидон Емануил произнесе доклад на тема: „Украинският въпрос и Православието в балтийските държави“.  Австрийският митрополит Арсений докладва за: „Междуправославните отношения в т. нар. „диаспора“ от началото на войната в Украйна“. Архиепископът на Великобритания Никита, който е и Президент на Конференцията на европейските църкви поднесе информация за „Свидетелството на Константинополската църква в КЕЦ и във Форума за диалог между Църквите в Европа“, а проф. Превелакис говори на тема: „Руският свят – фокус и инструмент на руската геополитическа стратегия“. “Съвременното място на Днес приключва традиционният Синаксис (Свещено събрание) на цялата Йерархия на Вселенската Патриаршия в Константинопол, който се провежда веднъж на три години. Йерархията на Вселенската Патриаршия е съставлявана от архиереите (владиците), принадлежащи към нея, които са екзарси, архиепископи, митрополити, епископи и хореепископи, наброяващи общо около 200 души от целия свят – Европа, Северна Америка, Южна Америка, Австралия и Океания, Южна и Източна Азия и Турция. Предстоятел на Йерархията на Великата Христова Църква-Майка на Константинопол е Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей I.