Европа пред ново изпитание: Полша откри теч от петролопровода "Дружба"

Аварията е установена снощи и засилва опасенията за енергийната сигурност на Стария континент

Полският оператор PERN е открил теч по една от линиите на петролопровода "Дружба", който пренася петрол от Русия за Европа, съобщава "Ройтерс".

Аварията е установена снощи и засилва опасенията за енергийната сигурност на Стария континент след изтичането на газ от "Северен поток". До момента не е ясно колко значителен е течът. 

Петролопроводът "Дружба" е един от най-големите в света. Той доставя руски петрол до голяма част от Централна Европа, включително Германия, Полша, Беларус, Унгария, Словакия, Чехия и Австрия.

Установеният от PERN теч идва в момент, когато Европа е изправена пред тежка енергийна криза след руската инвазия в Украйна, която доведе до прекъсване на доставките на газ.

Полският тръбопроводен оператор посочва, че към този момент причините за изтичането на петрол са неизвестни. Пробойната е установена в участък от тръбата на около 70 км от град Плоцк в централната част на страната.

Втората линия на тръбопровода и други елементи от инфраструктурата на PERN работят нормално.

Говорител на чешкия тръбопроводен оператор MERO съобщи, че не е забелязана промяна в потоците към Чехия.

Припомняме, че течове бяха открити в в подводните газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които Западът определи като саботаж, подозирайки че зад него най-вероятно стои Русия.