Путин и Токаев обсъждат създаването на газов съюз Русия-Казахстан-Узбекистан

На срещата си в Кремъл в понеделник президентите на Казахстан и Русия Касъм-Жомарт Токаев и Владимир Путин обсъдиха създаването на "тристранен газов съюз" с участието на Узбекистан, който да координира транспортирането на руски газ, съобщи говорителят на Токаев, Руслан Желдибай.

На среща с руския министър-председател Михаил Мишустин Токаев заяви, че по време на предишни разговори руският президент е говорил за необходимостта от създаване на "тристранен съюз" с участието на Узбекистан. Токаев добави, че казахстанската страна "трябва да се задълбочи в тази тема", за да "стигне до търсените резултати и споразумения".

"По време на разговорите в Кремъл президентите на Казахстан и Русия говориха за създаването на "тристранен газов съюз", състоящ се от Русия, Казахстан и Узбекистан, който да координира транспортирането на руски газ през териториите на Казахстан и Узбекистан", обясни Желдибай на страницата си в социалната мрежа.

По негова информация президентите на Казахстан и Русия смятат, че "е необходимо да се проведат подробни преговори с участието на експерти от трите страни, за да се намери рационално решение на този въпрос, като се вземат предвид интересите на всички заинтересовани страни. /БГНЕС