Шолц; Русия да се изтегли от Украйна, Путин: ударите срещу украинската инфраструктура са неизбежни

Путин отново нападна Запада

Олаф Шолц, Владимир Путин

Олаф Шолц, Владимир Путин

Германският канцлер Олаф Шолц е призовал руския президент Владимир Путин към мирно решение на кризата в Украйна, "включително чрез изтегляне на руските войски", предаде Укринформ с позоваване на съобщение на германското правителство. Днес двамата са разговаряли по телефона.   

"Едночасовият разговор беше посветен за завоевателната война на Русия срещу Украйна и нейните последици", се казва в съобщението.

Канцлерът е осъдил руските удари срещу гражданската инфраструктура на Украйна и е подчертал решимостта на Германия да подкрепя Украйна в осигуряването на нейната отбранителна способност.

В отговор Путин е определил руските удари срещу гражданската инфраструктура на Украйна като "неизбежни" и е обвинил Запада, че води "разрушителна" политика като доставя оръжие на отбраняващата се Украйна.

Според пресинформация, публикувана на сайта на Кремъл "подобни мерки са принудителна и неизбежна ответна реакция на провокативните атаки на Киев срещу гражданската инфраструктура на Русия“.

Припомняме, досега ВСУ са нанасяли ограничени удари срещу руски военни обекти и петролни бази на руската армия в крайгранични територии на Русия, но не са атакували електропреносната и водоснабдителната мрежа на населението, както прави Москва по отношение на украинската инфраструктура.  

По време на  разговора е обсъдена и продоволствената сигурност в света. Шолц и Путин са отбелязали важната роля на подновеното Споразумение за зърното под егидата на  ООН.

Превод Faktor.bg