Путин охули Украйна пред Лула, той му отказа посещение в Русия

Двамата разговаряха по телефона

Владимир Путин

Владимир Путин

Русия е готова на дипломатическо решение за Украйна, съобщи контролираната от Кремъл агенция ТАСС, която се позовава на думи на руския президент Владимир Путин към бразилския му колега Луис Инасио Лула да Силва.

В телефонния разговор между двамата Путин е заявил, че дипломатическият път е блокиран от Киев и неговите "западни спонсори".

В Туитър Лула да Силва потвърди готовността си да говори с двете страни за решаване на конфликта. Той е казал на руския си колега Владимир Путин, че Бразилия, Индия, Индонезия и Китай са готови да говорят както с Москва, така и с Киев, за да помогнат за намиране на решение на конфликта в Източна Европа, предаде Ройтерс.

Бразилският президент също така е благодарил на Путин за поканата да присъства на предстоящия Международен икономически форум в Санкт Петербург, но е информирал руския лидер, че в момента не може да посети Русия.

А в Москва руският външен министър Сергей Лавров е обсъдил "изгледите за мирно уреждане" в Украйна със специалния пратеник на Китай Ли Хуей, който през последната седмица посети Киев, Варшава, Берлин и Брюксел. Пред китайския дипломат Лавров е заявил, че пред мирните преговори има "сериозни препятствия" и, също както Путин, прехвърли отговорността за това на украинското правителство и Запада.