Путин е смъртно уплашен от това, което знае Пригожин, затова го пратил без бой в Беларус

Евгений Пригожин натрупа солиден компрометиращ материал за Владимир Путин през годините на „сътрудничество“. Това е един от аргументите защо бунтовниците бяха пуснати в Беларус без бой, казва руският правозащитник, основател на проекта „Гулагу-нет!“ Владимир Осечкин, цитиран от агенция УНИАН.

Той отбеляза, че Пригожин дълги години е изпълнявал най-мръсните поръчки на Путин, например поръчкови убийства и терористични атаки, включително в чужбина. Всяка такава поръчка е допълнителен принос в съкровищницата на компрометиращи доказателства срещу руския президент, смята Осечкин.

„Той (Пригожин) мислеше, че може да изнудва руския президент. И наистина, в определен момент Путин беше много уплашен“, смята правозащитникът. Като признак на такъв страх Осечкин назова телевизионното обръщение на Путин сутринта на 24 юни, в което руският диктатор по някаква причина започна да сравнява бунта на Пригожин с революцията от 1917 г.

На 24 юни създателят на ЧВК "Вагнер"тръгна с бойците си към Москва, но в последния момент спря военния метеж. Пригожин се споразумя с Кремъл да бъде пуснат безпрепятствено в Беларус, макар да не е много ясно какво точно ще прави там, твърдят посветени в случващото се в Русия.