Путин към правителството: Внимавайте да не се върнем във времената на СССР

Ние много добре помним как имаше остър недостиг на основни продукти

Владимир Путин

Владимир Путин

Внимавайте да не се върнем във времената на Съюза на съветските социалистически републики (СССР), това е казал руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

Държавният глава днес е провел съвещание с правителството в Москва. На заседанието е била обсъждана темата за обезпечаването на гражданите на Руската федерация с храни и други стоки от първа необходимост.

"Аз не искам в Русия да има дефицитни стоки. Ние много добре помним как в Съветския съюз имаше остър недостиг на основни продукти. Хората се редяха за хляб и мляко с часове. Ние не трябва да допускаме това", с тези думи стопанинът на Кремъл се е обърнал към министъра на селското стопанство Дмитрий Патрушев.

"Аз също ще Ви помоля за следното. Много внимателно да следите ситуацията с цените на храните", е казал още Путин. По думите на президента не би трябвало да се допуска ситуация, когато хората нямат пари за храна.

Патрушев, от своя страна, е отговорил, че хранителновкусовата промишленост е разполагала с капацитета да задоволи потребностите на руските граждани. "В някои сфери производството в пъти превишава търсенето. Това е предпоставка за поддържане на поносими за хората цени", е посочил още той.

Обикновените хора в СССР са изпитвали затрудения със снабдяването с много стоки. Това е довело до корупция, черен пазар и съответно до по-ниски постъпения в държавния бюджет.