Радев: Пътят на РС Македония към Брюксел минава през София

Президентът намеква, че начина на говорене на македонските политици може да тласне страната им към изолация

Румен Радев

Румен Радев

Винаги съм канил президентите на РСМ да дойдат в България, защото пътят им към Брюксел минава през София. Надявам се, че политиците там са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако тяхното деструктивно говорене и поведение прерасне в реални действия, означава да тласнат страната си към изолация.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Бургас, предаде кореспондентът на БГНЕС от морския град.

Държавният глава изрази очакване, че един политик, който ще представлява България в Европейския съвет, ще отстоява българския национален интерес.

Очаквам те да разберат, че и България, и Гърция, и ЕС им казват, че международните договори трябва да се спазват. Преговорната рамка трябва да се изпълнява, категоричен е Румен Радев.

Той припомни, че въпросът между България и РС Македния не е двустранен, той е европейски.

Президентът подчерта, че Северна Македония е страна кандидат и не може да ревизира международни договори. Това я ребрандира като страна, която не зачита международното право, отбеляза държавният глава.

Румен Радев изрази своето мнение и по инцидента с колата на НСО, в която пътува зам.-председателят на ПП Кирил Петков. 

"Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим", комнетира президентът. И добави: 

Аз никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо, те са високо подготвени професионалисти и не им се мешам в работата.

Законът за движение по пътищата трябва да се спазва, защото той е написан с кръв, призова държавният глава.

Относно свиканото извънредно заседание на Народното събрание идната седмица, Радев изрази мнение, че трибуната ще бъде употребена с предизборни цели.

Парламентът нито работи, нито осъществява контрол, каза още Румен Радев. /БГНЕС