Радев потвърди българската подкрепа за евроинтеграцията на Черна гора

Румен Радев

Румен Радев

„България подкрепя евроинтеграцията на Черна гора и на целия регион на Западните Балкани“.

Това заяви българският президент Румен Радев на срещата с черногорския си колега Яков Милатович, която се проведе в Подгорица, съобщи „Виести“.

"България винаги е подкрепяла Черна гора в стремежа ѝ за бързо интегриране и получаване на статут на член в Европейския съюз. В сравнение с всички останали страни от региона, Черна гора е водеща държава в този процес – докладът на Европейската комисия за междинните показатели по глави 23 и 24 дава предпоставка за ускоряване на процеса“, каза Радев.

Милатович посочи, че целта на Подгорица е да се присъедини към ЕС до 2028 г. и благодари за българската подкрепа.

"Черна гора е страната, която е най-напреднала в преговорите си за присъединяване към ЕС. Това се потвърждава и от Междинния доклад за сравнителна оценка (МДСО)“, каза черногорският президент и добави, че страната трябва да се възползва от импулса към разширяване, който съществува в ЕС.

Като необходимо условие за присъединяване към ЕС Радев посочи осъществяването на нужните реформи, така че страните-кандидатки да покрият критериите за членство.

Българският президент подчерта сътрудничеството между София и Подгорица, в рамките на НАТО. 42-ма черногорски военнослужещи участват в многонационалния батальон в България с рамкова държава Италия.

Радев заяви, че българското Народно събрание трябва да продължи да подкрепя евроинтеграцията на Западните Балкани.

"България е основният двигател на тази политика. Вярвам и очаквам, че българският парламент и правителство ще продължат да се придържат към тези политики, които да гарантират устойчивост и необратимост на процеса на интеграция на Западните Балкани. Това ще рече този процес да не бъде ускоряван и подвластен само на базата на геостратегически обстоятелства, а да се движи на принципа на собствените заслуги, които са ясно описани в Копенхагенските критерии за членство. Това ще рече да се съди съобразно политиките за изграждане на добросъседски отношения, на конструктивно партньорство със съседните държави, на спазването на човешките права и върховенството на правото", допълни държавният глава. | БГНЕС