Радев брани Сарафов: Партиите в парламента търсят да назначат свой човек за главен прокурор

Румен Радев, снимка: Архив

Румен Радев, снимка: Архив

Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор пораждат съмнения, че партиите, представени в парламента, търсят да назначат свой човек на поста, заяви пред медиите президентът Румен Радев.

"Това е и урок за цената на достойнството и принципите в политиката. Виждаме как като загубиш чест и достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници, и в този случай, при скоростното назначение на Сарафов да претендираш обратното, че имаш принципи и достойнство е все по-трудна задача", каза президентът.

Той обясни и защо не е изчакал решението на Конституционния съд преди да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста.

"Във време на политически катаклизми да се придържаме стриктно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие колко предлагате да чакаме - месец, година? Сезирането на КС все още не е допуснато до разглеждане, не е ясно кога ще бъде допуснато, няма и срок. Има аналогично решение по отношение изтеклия мандат на Инспектората към ВСС. Там решението е много ясно - изтеклият мандат не ограничава правомощията", заяви държавният глава.

Държавният глава коментира и промените в Конституцията, които предстоят. “Странно е как едно Народно събрание, раздирано от противоречия, с ниско обществено доверие и ниска легитимност, ще работи за тези конституционни промени. И тук трябва наистина да сме много, много внимателни. Помните как ГЕРБ написаха нова конституция за една вечер, за да омилостивят протеста. Сега ще я пишат за 10 дни пак под обсада на общественото омерзение. Това навява на съмнението, че има и друг умисъл. И се надявам да не се използва Конституцията като параван да се прикрият някои интимни отношения между партии или да бъдат панацея от превзетата ни от лични и партийни интереси правосъдна система", уточни Радев.

Според държавният глава България не трябва да се намесва с оръжие в конфликта между Русия и Украйна.

”Виждате, че той ескалира, че носи огромни рискове и поставя на изпитание нашите социални системи. Ако Министерски съвет вземе решението, ще бъде грешка“, смята той.

"За мен е изключителна привилегия за втори път да участвам на този значим за нашето бъдеще форум. Точно преди година имах привилегията да говоря пред вас и да очертая някой от моите виждания за същността на зелената сделка - за факторите, които определят тази трансформация, за рисковете, за основните насоки, за възможностите пред България". Това заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

“Една година по-късно мога да обобщя и да посоча някои неща, които се случиха в този едногодишен период и за възможностите, които тогава очертах - докъде стигнахме, какви нови възможности се отвориха и какво ни чака напред. Думата преход веднага ме води към трите основни въпроса в навигацията - къде съм, къде искам да отида и как искам да стигна до там”, добави Радев.

“Преди 20 години попаднах в стратегическата академия на американските военновъздушни сили и когато започнахме да правим същото и американците винаги задаваха един и същи въпрос - с колко пари разполагаме и затова всичко, което се върши като процес според мен по един перфектен начин се вписва в отбранителната политика и стройната система за планиране и вземане на решения.

Изградени ясни механизми за планиране базирано на способностите за планиране, базирано на ресурсите, за планиране, базирано на заплахите”, смята президентът.

“Когато говорим за преход и то в такава важна област ние трябва да сме сигурни в неговата устойчивост. А за да бъде устойчив един преход означава да имаме солидно планиране, да сме оценили средата, да сме идентифицирали всички рискови фактори, да сме изградили ясна стратегия, базирана на точни цели и разработени механизми за постигане на тези цели. Тук идва големият въпрос кой и как в България и Европа планира зеления преход и гарантира неговата устойчивост, защото имаме няколко важни играча - държава, бизнес, граждански сектор и научната общност”, подчерта Радев.

Според него множеството кризи, с които сме се сблъскали са показали, че държавата придобива важна роля в тези процеси. “Според мен, ние трябва заедно да търсим планиране, базирано на способностите - каква искаме да бъде България след определен период от време, как да постигнем баланса между всички тези важни играчи”, уточни той.

Всичко това отваря много въпроси за нашите усилия да модернизираме дълбоко държавата и обществото, и да постигнем високо ниво на национални амбиции, и тяхното изпълнение.

Когато говорим за конкурентоспособност винаги се сещаме за енергетиката, защото тя е фундаментът на всяка икономика”, каза Радев и добави, че тук е важно как да организираме този преход, така че да въплътим стремежите на гражданите да живеят в по-зелен свят, но от другата страна да не пострада нашата конкурентоспособност.

Президентът уточни, че другите глобални играчи също са много важни - САЩ, Русия, Китай. По думите му цената на енергийните ресурси там е по-ниска отколкото е в Европа и това води повече инвеститори именно там.

“България беше и продължава да бъде много активен участник в европейския ядрен алианс. Най-важното за мен е, че в тази изключително трудна изминала година се гарантира устойчивост.

Президентът напомни, че по време на служебното правителство “Лукойл” се е регистрирал в страната и е започнал да плаща данъци.

Според Радев подобни форуми помагат за развитието и организирането на зеления преход. /БГНЕС