Радев с нов сценарий, атакува кабинета през мюфтиите

Румен Радев и Мустафа Хаджи

Румен Радев и Мустафа Хаджи

Президентът Румен Радев потърси нова стратегия срещу правителството. Този път държавният глава използва мюсюлманската общност, за да уязви кабинета. Радев поиска по-високи заплати за мюфтиите. Очевидно ветрилото на Румен Радев окапа и в момента се чуди от къде да извади нови пера срещу властта на "Дондуков" 1, за която днес заяви претенциите си. Досега държавният глава не е правил подобни сериозни заявки за доходите на православните духовници. Тази сутрин в един от сутрешните блокове беше показан манастир край Роман, който е ремонтиран със средства на местното население. Обещанието, което дава към мюсюлманите пък изглежда като поредното парадно обещание, което не може да изпълни Румен Радев, но в същото време звучи приятно за мюфтиите.  

"В криза и държавните, и религиозните институции трябва да насърчават солидарността, милосърдието и взаимопомощта между хората", заяви Радев на среща на „Дондуков“ 2 с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Срещата е част от диалога на президента с традиционните вероизповедания у нас и знак на уважение към религиозната традиция на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание в България, на които предстои да отбележат празника Рамазан Байрам.

Всяка година президентът е символичният домакин на традиционната вечеря ифтар по време на свещения месец Рамазан. През 2020 г. провеждането й е възпрепятствано от въведените епидемиологични мерки и бе изразено общо очакване за възстановяване на традицията през следващата година.

В центъра на вниманието и на политиката, и на религията, трябва да бъде грижата за хората, подчерта главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той добави, че днешната криза е добър повод обществото ни да се замисли дали е уместен опитът да се търгува с всичко в днешния свят – с политика, с религия, с медицина.

Обща бе позицията, че поемането на заплатите на мюсюлманските духовници от страна на българската държава е решителна крачка към тяхното устойчиво приобщаване към обществото. Д-р Мустафа Хаджи посочи, че това не е голяма сума за една държава, но с огромно духовно и социално значение. Обсъдена бе и перспективата обучението на мюсюлманските духовници да става у нас по утвърдени от българската държава образователни програми.