Радев в агресивна самоотбрана: Не знам САЩ да са назначавали бивши министри за говорители

Той за пореден път коментира отношенията с Република Северна Македония

Румен Радев, архив

Румен Радев, архив

 „Не съм чул правителството на САЩ да е назначило бивши български министри за свои говорители. Това са спекулации.“ Така президентът Румен Радев коментира отложените доставки на самолетите F-16 от страна на САЩ и информацията, че това се дължи на опасения да не би да изтече информация към Русия за новите изтребители. По рано темата беше коментирана от Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов.

Радев говори пред журналисти и за отношенията с  Република Северна Македония.

„Време е антибългарската идеология, която се вихри в Република Северна Македония и явно съзнателно трови нашите отношения и съзнателно подрива пътя на страната към Европейския съюз да остане в миналото. Опитът на политиците в РСМ да градят идентичност на базата на фалшификациите на комунистическия интернационал, а не на историческата истина, са срещу интересите на гражданите на РСМ, които наистина желаят членство в ЕС.“ – посочи той, цитиран от БГНЕС.

Ако говорим за фашизъм трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяване на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, само заради това че решиха да продължат да се наричат българи. Ето това е истински фашизъм, заяви Радев.

Във връзка с внесеното предложение за оказване на техническа помощ на Украйна, Радев припомни, че е изразявал своята позиция неведнъж.